StoryEditorOCM
Slatkomože i bez pšenice

Grčka torta osvaja bogatim okusom, prozračnim korama i finom kremom. Evo zašto je ovo najbolja verzija poznatog recepta

Piše T. S. M.
24. studenog 2024. - 10:15

Jedna od naljepših, ali i najomiljenijih svečanih slastica bez sumnje je grčka torta. Popularnost je stekla zahvaljujući bogatstvu okusa jer kombinira arome oraha, čokolade i vanilije, no također i svojim vrlo prozračnim korama i kremi kojoj posebnost daju komadići oraha i sjeckane čokolade.

Treba li vam recept za slasticu koja će sve oduševiti, upravo ste ga pronašli. Moguće je da već imate svoj recept za ovu lijepu tortu, no iskušajte i ovu verziju.

Nama je draga zbog sitnih detalja koji čine veliku razliku - primjerice, orahe obavezno treba prepeći prije dodavanja kolaču (na suhoj tavi ili u pećnici na niskoj temperaturi), čime im se ublažava prirodno gorka nota u okusu i obogaćuje aroma, a drago nam je i što su klasični petit keksi zamijenjeni jednom drugom vrstom skuhog keksa koja se odlikuje nešto bogatijim okusom.

Ovo je zgodan recept i za one koji ne jedu pšenicu - samo zamijenite navedenu vrstu keksa svojim omiljenim bezglutenskim keksima.

Grčka torta

Kore:

300 g mljevenih čajnih kolutića
170 g šećera
15 žlica mljevenih oraha
15 bjelanjaka
1 prašak za pecivo
prstohvat soli

Krema:

750 ml mlijeka
300 g maslaca
150 g mljevenih čajnih kolutića
150 g sjeckanih pečenih oraha
150 g šećera
100 g gustina
100 g sjeckane mliječne čokolade
100 g sjeckane bijele čokolade
15 žumanjaka

Dekoracija:

slatko vrhnje (po želji mu dodajte malo šećera u prahu i koju kap arome vanilije)
sjeckani pečeni orasi

Priprema

Za kore istucite bjelanjke s prstohvatom soli istucite u čvrsti snijeg uz postupno dodavanje šećera pa špatulom umiješajte mljeveni keks, orahe i prašak za pecivo. Kalup promjera 26 cm obložiti papirom za pečenje i rasporediti trećinu smjese pa pecite na 180 stupnjeva 15-20 minuta. Ponovite s drugom i trećom trećinom smjese.

Za kremu pjenjačom izmiješajte žumanjke, šećer, vrhnje i malo mlijeka, a ostatak mlijeka stavite na vatru da prokuha. Maknite s vatre, umiješajte smjesu sa žumanjcima i vratite na vatru te uz miješanje kuhajte na srednjoj vatri dok se krema ne zgusne. Ostavite kremu da se ohladi pa joj dodajte maslac sobne temperature i izmiksajte te špatulom umiješajte keks, orahe i obje vrste čokolade.

Kore premažite kremom pa tortu premažite tučenim slatkim vrhnje i ukrasite nasjeckanim orasima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. studeni 2024 10:17