Dalmacija u prosincu miriše po bakalaru, pečenoj tuki, pašticadi i fritulama. Još je malo rano za pašticadu i bakalar, tuku, doduše, možete ispeći ako vam baš dođe volja, ali jedno je sigurno: fritule su se već počele peći i peći će se sve do Božića, a onda opet oko karnevala. Ma, neki će ih peći sve do proljeća!
|elite li svoje fritule ove godine učiniti malo posebnijima, nudimo vam jedan zgodan recept. Dobili smo ga od Mirjane Salopek Jandrić koju pratimo na Instagramu Mimin kutak. Svidio nam se jer su fritule koje se po njemu spravljaju obilato začinjene narančom: ne samo koricom, nego i sokom.
Kombinacija kiseline iz soka naranče reagirat će s praškom za pecivo i pojačati mu reakciju slično kao što se događa kad u tijesto dodamo jogurt (a i njega ćete pronaći na popisu sastojaka). Dobro je poznato da je takva kombinacija ključna za osobito mekano tijesto, samo što je u slučaju naranče rezultat ukusniji i mirisniji.
Još je jedan sastojak zaslužan za posebnost ovog recepta, a to je ribana jabuka, starinska tajna najsočnijih fritula.
{embed_photo}6871138{/embed_photo}
Fritule s narančom
Sastojci:
1 čvrsti jogurt
1 jaje
2 žlice šećera
1 vanilin šećer
1 prstohvat soli
1 ribana jabuka
korica limuna
korica naranče
sok naranče
čašica rakije
1 prašak za pecivo
brašna dovoljno da dobijete gustu smjesu.
Priprema:
Smjesu dobro umutite pa je pomoću žličice stavljajte u vruće ulje.
Ulja mora biti toliko da fritule plivaju i same se okreću za vrijeme pečenja.
Kad fritule porumene, vadite ih na papirnati ubrus, a kad se ocijede od ulja, uvaljajte ih u smeđi šećer.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....