Mogli bismo slobodno reći da je recepata za fritule u Dalmaciji skoro jednako puno koliko i familija. Svatko tko ih peče češće no jednom godišnje ima svoj najdraži. No uvijek je dobro baciti oko na tuđi. I zato ste otvorili ovaj tekst.
Bez brige, s ovim receptom nećete pogriješiti, a jedina stvar na koju ćemo vas upozoriti prije nego ga iskušate je da je količina brašna ovisna o tome koliko će jabuka i naranča pustiti soka. Stoga je bolje najprije staviti oko 1800-200 g, dobro izmiješati pa procijeniti koliko ćete ga još trebati dodati.
Dalmatinske fritule
Sastojci:
200-300 g brašna
200 ml jogurta
2 žlice ruma
2 žlice rakije
2 žlice šećera
1 jaje
1 jabuka
1 naranča
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
Priprema:
U posudu dodajte jaje, jogurt, naribanu jabuku, šećere, rakiju, rum i sok od 1/2 naranče pa sastojke dobro izmiješajte. Smjesi postupno dodajte brašno s praškom za pecivo.
Zagrijte ulje, a u malenu šalicu negdje pri ruci stavite dovoljno ulja za uroniti žličicu. Žličicom umočenim u ulje grabite tijesto paga oprezno spuštajte u ulje. Fritule bi se trebale same okretati, ali ako im ne ide malo ih pogurajte.
Kad su sa svih strane uhvatile boju, vadite ih na kuhinjski papir pa ih nakon što se alo ohlade pospite šećerom u prahu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....