StoryEditorOCM
Slanozdravo, lako i ukusno

Volite srdele? Volite tjesteninu? Imamo odličan recept za jelo koje ih spaja, ova je manistra za polizat‘ prste!

Piše T. S. M.
4. lipnja 2024. - 14:47

Pitate li se što bi se brzo, zdravo, jednostavno i ukusno moglo pripremiti za ručak, naš prijedlog je tjestenina sa srdelama. Mi je pripremamo po talijanskom receptu za jelo koje se zove Pasta con le sarde alla Palermitana. Riječ je o tradicionalnom specijalitetu u kojem se osjeća utjecaj arapske kuhinje, što nije čudno s obzirom na to da je Palermo blizu Africi, a i stoljećima je bio pod vlašću arapskih osvajača.

Ako vam nije drago kombiniranje slatkih i slanih sastojaka, izostavite grožđice, a ako vam pinjoli nisu pri ruci zamijenite ih bademima. Potrudite se osigurati barem malo šafrana, jer daje jako lijepu notu okusu jela, no znate kako se ono kaže - čega nema, bez toga se može.

image
Shutterstock

Tjestenina sa srdelama alla Palermitana

Sastojci:

1/2 kg srdela
350 g tjestenine
300 g svježeg lišća koromača 
8 žlica krušnih mrvica
5 žlica maslinovog ulja
2 slana inćuna
1 glavica luka
1 žlica pinjola
1 žlica grožđica
1 prstohvat šafrana 
sol, papar

Priprema:

Kratko prokuhajte koromač u loncu vode. Čim omekša izvadite ga šupljikavom žlicom, a u istu vodu ubacite tjesteninu.

Koromač nasjeckajte, a šafran rastopite u 2 žlice vruće vode. Grožđice potopite u toplu vodu da omekšaju.

Prepržite krušne mrvice na suhoj tavi pa ih ostavite sa strane. U tavu dodajte maslinovo ulje i lik narezan na listiće. Kad postane proziran dodajte mu filete inćuna i usitnite ih kuhačom. Dinstajte dok se inćuni ne otope pa dodajte koromač, očišćene i prepolovljene srdele, pinjole, šafran zajedno s tekućinom i ocijeđene grožđice pa kuhajte pet minuta.

Procijedite tjesteninu, dodajte je u tavu i kuhajte još oko minutu-dvije na laganoj vatri. Poslužite odmah s malo preprženih krušnih mrvica na vrhu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2024 13:03