StoryEditorOCM
Slanosogan dolme

Veliki specijalitet bosanske kuhinje kojeg se rijetko sjetimo: nakon punjenih paprika i tikvica, na redu je i ovo povrće

Piše Spiza SD
23. lipnja 2023. - 12:49

U posljednjih par tjedana ponudili smo vam puno recepata za punjene tikvice, balancane i paprike,  a sad je na redu - luk. Punjeni luk je veliki specijalitet koji se u Bosni i Hercegovini naziva sogan dolma, a u Turskoj, odakle potječe, sogan dolmasi.

Priprema ovog ukusnog jela vrlo je jednostavna i ne razlikuje se puno od klasičnog punjenja paprika ili tikvica, ali razlika u okusu postoji, jer luk za vrijeme kuhanja nadjevu daje dio svoje slatkoće.

Sogan dolma

Sastojci 

500 g mljevenog mesa
350 ml vode
100 g riže
10 glavica luka
1 mrkva
1 žlica brašna
2 žličice ulja
1 žličica slatke paprike
1/2 žličice ljute paprike
sol, papar

Priprema 

Glavice luka oljuštite pa odstranite korijen pe ih prokuhajte desetak minuta. Pazite da se luk ne prekuha, a kad je gotov ubacite ga u hladnu vodu. 

Za nadjev pomiješajte meso, rižu, naribanu mrkvu, začine i oko 50 ml vode. Posudu u kojoj ćete peći dolme (trebat će vam neka koja može i na štednjak i u pećnicu) premažite uljem.

Kad se luk malo ohladio, pažljivo odvojite svaki sloj, pazeći da se slojevi ne raspadnu pa svaki napunite nadjevom i posložite u pripremljenu posudu.

Napravite zapršku od ulja, brašna crvene paprike pa sve zalijte preostalom vodom i dobro promiješajte da ne nastanu grudice te prelijte preko luka - ako ga ne prekriva do polovice, dodajte još malo vode.

Pustite da uzavre na štednjaku pa prebacite u pećnicu zagrijanu na 220 stupnjeva te pecite oko pola sata ili malo dulje po potrebi, ovisno od veličine glavica luka.

Sogan dolma tradicionalno se poslužuje s kajmakom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 13:14