Pored svih ovih modernih dodataka i sastojaka za izradu kolača poput krem i čokoladnih namaza, egzotičnog voća i sjemenki te nasjeckanih slatkih grickalica lako je zaboraviti na jedan koji je nekoć bio neizostavan. Orasi su vitna sastavnica gotovo svih starinskih kolača i torti, obožavamo ih u savijačama poput orahnjače no rijetko se kad sjetimo da je jako dobar u pitama.
Pita od oraha jedan je od klasika kojima se uvijek lijepo vratiti, jednostavnu je je napraviti ako imate dobar recept, a okus i miris ovog prhkog i bogatog kolača odmah će vas vratiti i bakinu kuhinju.
Donosimo vam osnovni recept i vama prepuštamo na volju hoćete li nadjevu dodati malo limunove korice ili pak malo ruma, no napominjemo kako je vrlo ukusan i bez spomenutih sastojaka.
Pita od oraha
Sastojci:
Tijesto
300 oštrog brašna
150 g masti
3 žlice šećera
2 žlice vrhnja
2 žumanjka
Nadjev
250 g oraha
150 g šećera
5 jaja
šećer u prahu za posipanje
Priprema
Rukama pomiješajte brašno i mast, kad dobijete mrvičastu smjesu dodajte ostale sastojke pa umijestite tijesto. Po potrebi dodajte još malo vrhnja ili mlijeka. Ujednačenu smjesu oblikujte u dvije kugle podjednake veličine pa ih pospremite u hladnjak na pola sata.
Za to vrijeme napravite nadjev.
Istucite žumanjke sa šećerom. Dugo ih mutite dok smjesa ne posvijetli i ne naraste, a zatim umiješajte mljevene orahe te na kraju dodajte snijeg od pet bjelanjaka kojima ste dodali i dva preostala od izrade tijesta te sve primiješajte žlicom.
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
Razvaljajte prvu kuglu tijesta na dimenzije 20X35 centimetara i prebacite je na lim za pečenje premazan uljem i posut brašnom. Izbockajte tijesto vilicom pa na njega nanesite nadjev. Potom razvaljajte ostatak tijesta te njime poklopite nadjev.
Pecite oko 25 minuta do pola sata te pečeno posšpite šećerom u prahu.