StoryEditorOCM
SlanoPostolarova manistra

Stari recept za šalšu od poma kojoj nitko ne može odoljeti. Sirotinjsko jelo danas je delicija, dva su detalja ključna

Piše Tea Sumić Miletić
1. srpnja 2024. - 10:09

što je ljeto bez šalše od poma? Sad kad smo konačno dočekali prave, zrele, ljetne rajčice, šalša nam je na jelovniku barem tri puta tjedno. Ako je i s vama isti slučaj, možda vam ponestaje ideja i recepata. Jer, svaka čast šalši, ali lako se umoriti od jednog te istog jela... Stoga vam nudimo novi recept za obožavajni umak - zapravo ne novi, nego jako stari...

Pasta alla Scarperiello, odnosno tjestenina na postolarev način, stari je talijanski recept iz napuljskog kraja, idealan za pripremu kad nemate vremena, u zadnji tren, ali unatoč tome ovo je jelo toliko dobro da sovaja svakoga tko ga kuša. Prema legendama, pasta allo Scarpariello nastala je u napuljskom kvartu Quartieri Spagnoli, među uličicama u kojima su nekada živjeli slavni Scarcari, odnosno postolari koji su prodavali i popravljali cipele.

image
Shutterstock

Ovo je jelo imalo svoj dan - ponedjeljak - a to je u stara vremena u Napulju za postolare bio dan odmora. Izvorno se, navodno, ovo jelo pripremalo s puno ribanog sira, koji su Scarpari dobivali na dar od kupaca koji nisu mogli platiti u novcu.

Danas se, međutim, Scarpariello više ne smatra brzinskim, pomalo sirotinjskim jelom, već se ponosno ističe na jelovnicima trattoria i pizzerija (da, može se koristiti i za začiniti tjesteninu i za premazati pizzu).

Ako se pitate koja je razlika između napuljskog Scarriella i obične šalše od poma, prije svega, riječ je o sastojcima: kuha se sa svježim, oguljenim rajčicama sorte datterini, cherry ili corbarino, a te su najviše nalik našim šljivaricama, samo što su malene poput cherry rajčica.

image

Corbarino rajčice - s njima je ovo jelo još bolje

Shutterstock

Druga caka vezana je uz sir: nećete ga ribati na gotovo jelo, nego pomiješati s umakom tijekom pripreme.

Pored toga, ako želite biti vjerni izvorniku, obratite pažnju na vrstu tjestenine - u Napulju se pod obavezno koroiste mezzanelli ili paccheri, no u novije vrijeme popularan izbor su i špageti.

Pasta alla Scarperiello

Sastojci: 

400 g svježih rajčica
320 g tjestenine paccheri
1 režanj češnjaka
ribani sir (parmezan i/ili pecorino)
maslinovo ulje
bosiljak
sol

Priprema:

Pristavite lonac posoljene vode da uzavre

Rajčice zarežite oštrim nožem pa ih ubacite u kipuću vodu te ih nakon par sekundi prebacite u hladnu. Lako ćete ih oguljiti.

U isti lonac ubacite tjesteninu i pustite je da se kuha.

Na dublju, veću tavu stavite maslinovo ulje i cijeli režanj češnjaka. Čim češnjak porumeni, dodajte rajčice, posolite ih i ostavite da se kuhaju na laganoj vatri oko 15 minuta. Uklonite režanj češnjaka.

Tjesteninu skuhanu al dente prebacite u umak od rajčice, dodajte šaku ribanog sira pa sve dobro promiješajte i kiuhajte još koju minutu nha laganoj vatri da se sir otopi.

Maknite s vatre, podijelite u tanjure i pospite listićima bosiljka te odmah poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. srpanj 2024 10:09