StoryEditorOCM
Slanojednostavnija verzija

Srdele na novi način: moćno jelo dovršava se u pećnici, a sadrži i sastojak iznenađenja. S guštom ćete potočati kruh...

Piše T. S. M.
11. listopada 2024. - 07:05

Ne moramo vam govoriti koliko su srdele zdrave i ukusne, znate to i sami, ali možda više nemate ideja što biste s njima mogli skuhati. Pečene u pećnici, frigane, pohane, na gradele... eto, vjerojatno smo već ispucali sve mogućnosti kojh ste se sjetili. A zašto sa srdelama ne biste skuhali jednu lijepu, gustu riblju juhu na tragu brujeta? 

Recept koji vam donosimo nije starinski dalmatinski nego francuski. Preciznije, provansalski. Riječ je o bouillabaisseu od srdela. Pored glavnog sastojka, a to, su, jasno, srdele, odnosno, kako ih tamo nazivaju les sardines (upravo su Francuzi krivi za to što se srdele nakon što se konzerviraju nazivaju sardine, no o tome više neki drugi put), trebat će vam luk, češnjak, poriluk, rajčice, maslinovo ulje i sastojak iznenađenja: koromač. I to onaj njegov zadebljani dio, nalik na lukovicu.

image
Shutterstock

Ovo je jednostavniji oblik poznate juhe bouillabaisse, a posao će vam olakšati to što neke od uobičajenih sastojaka nećete trebati te još više jedan zgodan detalj: veći dio pripreme obavlja se u pećnici.

Evo vam još jedan savjet: želite li se približiti izvornom receptu za ovo jelo, ubacite i malo šafrana. Umjesto šafrana možete se poslužiti 1 žličicom kurkume, koja je poznata i kao "šafran za siromahe".

Bouillabaisse od srdela

Sastojci

1 kg srdela
500 g krumpira
500 ml riblje juhe ili tople vode
240 g rajčica
130 ml maslinovog ulja
1 žličica crnog papra u zrnu
3 grančice majčine dušice
3 grančice peršina
3 lista lovora
3 režnja češnjaka
1 luk
1 lukovica koromača
sol

Priprema:

Napravite svežnjić od začinskog bilja ili ga stavite u komad gaze i zavežite.

Očistite srdele.

Pećnicu zagrijte na 150 stupnjeva Celzija.

Izlijte malo ulja u veliku posudu prikladnu za pečenje u pećnici pa je dobro premažite. Dodajte nasjeckani luk pa ga pirjajte na srednje jakoj vatri 5 do 8 minuta, dok lagano ne porumeni. Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte još minutu. Ubacite poriluk narezan na debele kolute i pirjajte sve skupa još minutu-dvije.

Dodajte rajčice, riblju juhu, buketić začinskog bilja, koromač narezan na deblje fete, krumpir narezan na kockice, sol i papar. Pustite da prokuha, smanjite vatru i kuhajte dok krumpir nije napola gotov.

Izvadite buketić sa začinima, dio umaka izvadite i ispasirajte (ili izblendajte) pa vratite u posudu, promiješajte, dodajte srdele i prebacite posudu za pečenje u pećnicu te pecite 25-35 minuta. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. listopad 2024 07:07