StoryEditorOCM
Slanobrzo i predobro

Shakshuka je idealan doručak - brzo gotov, zasitan, ukusan i pun hranjivih sastojaka: pripremite je ovako, super je

Piše T. S. M.
3. lipnja 2024. - 07:05

Želite li imati dovoljno energije, izbjeći glad i najesti se kvalitetnih sastojaka u ukusnom jelu, vaš idealan izbor za doručak je shakshuka.

Recepata za šakšuku je bezbroj, no osnovni princip je isti: trebate napraviti šalšu od rajčica (bolje je koristiti pelate ili svježe rajčice nego običnu pasatu koja bi mogla biti prerijetka), dobro je začiniti pa pred kraj kuhanja žlicom načiniti "gnijezda" u koja ćete razbiti jaja. Varijacije se sastoje u povrću koje ide u umak od rajčica - koriste se paprika, luk, patlidžan, tikvice, pa i krumpiri ili slanutak.

Što se tiče začina, u tradicionalnijim receptima koriste se mljeveni kim, mljevena paprika, ljute papričice i muškat, ponekad i sjeme koromača. Neki u šakšuku vole dodati sir, najčešće fetu ili ribani tvrdi ovčji sir, a ima i onih koji dodaju mljeveno meso ili komadiće kobasice.

image
Shutterstock

Shahskuha

Sastojci:

450 g pelata 
4 jaja
1 crvena paprika
 2-3 režnja češnjaka
1 žličica mljevenog kima
1 žličica crvene mljevene paprike
pola žličice čilija u prahu
1/4 vezice peršina
​ malo maslinovog ulja
sol, papar

Priprema

Rajčice i papriku narežite na kockice, a kapulu na fetice. U širu tavu stavite maslinovo ulje pa prodinstajte kapulu i papriku. Kad omekšaju dodajte pome, sitno nasjeckani češnjak, sol, papar i začine. 

Kuhajte desetak minuta dok se malo ne zgusne, smanjite vatru pa kuhačom napravite mjesta za jaja. Razbijte ih u "gnijezda", a tavu poklopite.

Kuhajte dok se jaja ne ispeku (trebala bi ostati mekana da u njih možete umakati kruh), pospite dodatno peršinom i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2024 02:12