U najsvečanijim prilikama teško se odlučiti kojoj stastici povjeriti ulogu zvijezde blagdanskog stola. U takvim je situacijama obično najmudriji izbor osloniti se na tradiciju pa odabrati recept s dobro poznatim sastojcima poput oraha. Mi smo upravo takav dobili od Ankice Madunić koju pratimo na Instagramu ankica_torte_i_kolaci, a riječ je o raskošnoj torti od oraha s puno finih tankih kora i bogatom kuhanom kremom.
Ankica, inače prava majstorica u izradi slastica, poručuje da je torta preukusna, kremasta i puna oraha, a otkrila nam je i svoj mali trik za još bolji okus ove predivne torte: orahe, prije nego ih sameljete, trebate najprije ispeći.
Orah torta
Recept:
Kore:
10 bjelanjaka
300 g šećera
400 g mljevenih pečenih oraha
Krema:
10 žumanjaka
1,5 vrećica ili 4 žlice pudinga od vanilije
2 vanilin šećera
500 ml mlijeka
150 g šećera u prahu
250 g maslaca
Dodatno:
500 ml slatkog vrhnja
Priprema:
Miksajte bjelanjke i šećer dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte mljevene pečene orahe pa izmiješajte špatulom. Podijelite smjesu na 6 dijelova pa svaki ispecite zasebno kao koru promjera 26 centimetara na papiru za pečenje koji ste premazali s malo ulja.
Pecite na 200° stupnjeva 10-12 minuta. Možete ih peći po dvije u pećnici ugrijanoj na 160 stupnjeva s ventilatorom. Ako ćete peći jednu po jednu koru, bolje je umutiti pola smjese pa ispeći kore, a zatim umutiti ostatak pa ispeći još kora.
Za kremu skuhajte mlijeko, žumanjke, puding i vanilin šećer pa pustite da se smjesa ohladi. U ohlađeno dodajte maslac izmiksan sa šećerom u prahu. Podijelite na pet dijelova.
Istucite slatko vrhnje u šlag.
Prvu koru premažite kremom, zatim šlagom, pa na to stavite iduću koru. Redajte dok ne potrošite, a zadnju koru premažite samo šlagom.