Tjestenina u kremastom umaku uvijek je dobra ideja - osim ako ste primorani izbjegavati vrhnje, krem sir, maslac i slične sastojke koji su nam inače neophodni za pripremu takvih jela. Srećom po sve na koje se odnose takve restrikcije, postoji sasvim zgodno rješenje koje je pritom i zdravije te ima daleko manje kalorija: umak od cvjetače.
Vrlo je nježne teksture, kremast i neutralnog okusa zbog čega je izvrsna podloga za dodatke poput kozica, gljiva, pancete, graška... Tko god ga je kušao - a mi jesmo pa dobro znamo o čemu govorimo - mogao bi vam reći da je sasvim pristojna zamjena umacima na bazi mlječnih proizvoda.
Ovog puta predlažemo vam recept koji spaja kremasti umak od cvjetače s jednim zgodnim, jeftinim i praktičnim sastojkom koji svi rado kombiniramo s tim povrćem. Riječ je o krušnim mrvicama - volite li kaul uvaljan u prezlu malo zažućenu na maslacu ili maslinovom ulju, ovo će vam jelo baš lijepo sjesti.
U ovom receptu u umak od cvjetače dodaje se i ksantan guma, kako bi bio još glađi i kako ne bi došlo do odvajanja, ali ako vam nije pri ruci možete je izostaviti.
Kantabrijska tjestenina u umaku od cvjetače
Sastojci:
320 g tjestenine
50 g krušnih mrvica
1 g ksantan gume
8 fileta kantabrijskih slanih inćuna
1 cvjetača srednje veličine
1 luk
1 režanj češnjaka
maslinovo ulje
sol
Priprema:
Pristavite posoljenu vodu za tjesteninu pa nakon što uzavre ubacite tjesteninu i skuhajte je dok nije al dente.
Cvjetaču očistite i narežite na cvjetiće.
Luk tanko nasjeckajte, stavite u tavu s malo ulja, pirjajte ga dok ne omekša pa dodajte inćune i promiješajte. Dodajte cvjetaču, par žlica vode od kuhanja tjestenine, prstohvat soli, zatvorite poklopcem i kuhajte 10-15 minuta.
Nakon što je cvjetača skuhana, prebacite je zajedno s lukom u blender i dodajte gram ksantanske gume pa sve izblendajte dok ne postane glatko. Prebacite u tavu i dodajte ocijeđenu tjesteninu pa kuhajte još minutu-dvije da se sve prožme, a umak postane gust.
U drugu tavu ulijte malo ulja, dodajte krušne mrvice i tostirajte.
Podijelite tjesteninu na tanjure, pospite je krušnim mrvicama i po želji pospite sjeckanim začinskim biljem.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....