Piletina je kraljica brzih i slasnih obroka koja ne izlazi iz mode, bilo da ste u žurbi ili želite isprobati nešto novo. Njena jednostavnost, brzina pripreme i nevjerojatne sposobnosti da se prilagodi najrazličitijim receptima i okusima čine je idealnom za svakodnevno ‘kužinavanje‘. Upravo zato, ovog mjeseca želimo istaknuti piletinu kao – namirnicu mjeseca!
Zašto je piletina idealna namirnica?
Piletina je pravi saveznik u kuhinji, i to iz nekoliko razloga... Bilo da pripremate filete, batke ili krilca, piletina se brzo termički obrađuje. Pečenje, kuhanje ili prženje piletine ne oduzima puno vremena, a s pravim začinima možete postići nevjerojatne okuse.
Ova vrsta mesa lako se uklapa u različite recepte; od klasičnih, poput pečene ili pohane piletine, do egzotičnih jela poput pilećeg curryja. Možete ju kombinirati s povrćem, rižom, tjesteninom ili u umacima, a uvijek će biti ukusna.
Uz to je i odličan izvor proteina, a istovremeno ima nisku količinu masnoća, osobito ako koristite pileća prsa. Zbog toga je idealan izbor za ljude koji paze na unos kalorija ili su na posebnom režimu prehrane.
Kao šećer na kraju istaknuli bismo njezinu jednostavnost za kombiniranje. Piletina se lako spaja s raznim začinima i umacima. Uz malo kreativnosti, možete je svaki put poslužiti u drugačijem obliku, čime ćete izbjeći monotoniju u prehrani.
Sigurnost i kvaliteta na prvom mjestu
Kada je riječ o pripremi ukusnih i zdravih jela, izuzetno je važno odabrati kvalitetnu piletinu. To posebno podrazumijeva način uzgoja peradi te proces proizvodnje koji osigurava da meso ne sadrži štetne dodatke. Kvaliteta pilećeg mesa ovisi o tome kako su životinje uzgajane i što su konzumirale.
Piletina Perutnine Ptuj Pipo uzgojena je bez korištenja hormona, antibiotika ili sirovina životinjskog porijekla. Svaki korak proizvodnog procesa pod strogom je kontrolom, a visoki standardi kvalitete donijeli su ovoj tvrtki brojne certifikate.
Međimursko pile prvi je na hrvatskom tržištu dobilo certifikat Uzgojeno bez antibiotika, što znači da pilići nikada nisu primili nikakve vrste antibiotika u bilo kojoj fazi svog životnog ciklusa. Proizvod je hrvatskog proizvođača piletine Perutnine Ptuj PIPO iz Čakovca. Proizvodni lanac od hrane za piliće pa do finalnih proizvoda teče u Hrvatskoj, te su svi procesi proizvodnje hrane od polja do stola strogo kontrolirani. Osim certifikata "Antibiotic free", Međimursko pile nosi i oznaku "Dokazana kvaliteta - Hrvatska", čime potvrđuje pridržavanje najviših standarda u proizvodnji. Povrh toga, cijelo pile nositelj je oznake "Odabrale mame", koja potvrđuje povjerenje kupaca u sigurnost i kvalitetu proizvoda.
Iz srca lokalnih farmi
"Međimursko pile" nije samo još jedan proizvod na tržištu, već pile iz domaćeg uzgoja koje dolazi iz srca Hrvatske.
Svježe pile domaće proizvodnje, žute boje kože mesa, umjerene masnoća te s bogatstvom proteina dolazi direktno s hrvatskih farmi, koje su sinonim za tradiciju te suvremeni način života i rada kraja u kojem se nalaze. Osiguravajući zdravi uzgoj životinja u skladu s prirodom pod okriljem Međimurja, ove farme garantiraju povjerenje i visoku kvalitetu mesa koje svakodnevno stiže na naše stolove.
U ponudi Perutnine Ptuj Pipo nalazi se širok raspon pilećih proizvoda, savršenih za pripremu kako tradicionalnih jela, tako i za one koji vole eksperimentirati s egzotičnijim okusima. Piletine ne treba biti dosadna. Uz nekoliko osnovnih sastojaka i malo mašte možete pripremiti ukusne i zdrave obroke za cijelu obitelj, čak i kad vremena imate na kapaljku!
Brzi i slasni recepti s piletinom
Ako ste u stisci s vremenom, a ipak želite pripremiti nešto ukusno, piletina je tu da olakša stvar. Donosimo nekoliko jednostavnih i brzih recepata koji će vas spasiti kad vam ponestane ideja, a želite nahraniti gladne ukućane:
Piletina u teriyaki umaku
Sastojci:
6 pilećih zabataka "Međimursko pile"
30 ml soja umaka
50 grama meda
1 žlica octa od rižinog vina
2-3 centimetra dug komad đumbira
2 režnja češnjaka
1 žlica tostiranih sjemenki sezama
1 stručak mladog luka
2 žlice sezamovog ulja
sol
Priprema:
Pileće zabakatke koristimo jer su najsočniji! Za pripremu ih prvo obrišite kuhinjskim papirom kako biste uklonili višak vlage, a zatim je posolite. Zagrijte ulje u tavi i pržite piletinu dok ne dobije lijepu zlatnu boju sa svih strana. Nakon toga, u tavu dodajte naribani đumbir i zgnječeni češnjak.
U zasebnoj posudi pomiješajte sojin umak, med, ocat i 100 ml vode, pa tu mješavinu ulijte u tavu. Pustite da prokuha.
Kada zavrije, smanjite vatru i kuhajte još 3-5 minuta, dok se umak ne zgusne i ne postane ljepljiv. Poslužite s kuhanom rižom, posipanu nasjeckanom mladom kapulicom i prženim sjemenkama sezama.
Punjena pileća prsa
Sastojci:
500 g pilećeg filea "Međimursko pile"
100 g krem sira
100 g špinata
30 g dimljenog sira
30 g parmezana
1 režanj češnjaka
maslinovo ulje
sol, papar
Priprema:
Špinat temeljito operite i ocijedite, a češnjak sitno nasjeckajte ili naribajte. Na zagrijanom maslinovom ulju pirjajte špinat i češnjak, dodajte malo soli i poklopite. Povremeno promiješajte dok tekućina iz špinata ne ispari.
Pileće filete zarežite uzdužno, stvarajući džepiće za nadjev. Meso začinite solju i paprom.
Naribajte parmezan na krupnije, a dimljeni sir narežite na kockice. Umiješajte ih u krem sir, a potom dodajte ohlađeni špinat. Tim nadjevom napunite pileće džepiće i pričvrstite ih čačkalicama.
Zagrijte ulje u tavi koja je pogodna za pećnicu, pa pileće filete pržite sa svake strane po četiri minute. Nakon toga, prebacite tavu u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite 10-15 minuta. Provjerite pečenost ubodom u najdeblji dio fileta; ako teče bistar sok, piletina je gotova. Pričekajte oko pet minuta da meso odstoji, a onda ga narežite i guštajte u jelu.
Piletina u kremastom umaku
Sastojci:
500 g pilećih prsa "Međimursko pile"
350 ml vrhnja za kuhanje
200 g cherry rajčica
2 režnja češnjaka
1 tikvica
ružmarin ili timijan
maslinovo ulje
sol, papar
Priprema:
Naribajte tikvicu, posolite i ostavite da odstoji kako bi ispustila vodu. Cherry rajčice prepolovite.
Pileća prsa narežite na komade, začinite solju, paprom i omiljenim začinima, a zatim kratko ispecite na vrućem ulju. Izvadite meso, a u istoj tavi pirjajte cherry rajčice dok ne puste sok. Dodajte češnjak i kratko ga popržite.
Ubacite ocijeđene tikvice i pirjajte dok ne poprime zlatnu boju, a zatim ulijte vrhnje i vratite piletinu u tavu. Kuhajte par minuta dok se jelo ne zgusne, a po potrebi dodajte malo vode. Poslužite s tjesteninom ili njokima.
Hrskava pohana piletina
Sastojci:
1 pakiranje pilećih bataka "Međimursko pile"
150-200 g nezaslađenog cornflakesa ili tortilja-čipsa
50 ml mlijeka
1 žlica jogurta
1 žličica senfa
1 jaje
češnjak u prahu
crvena paprika u prahu
sol, papar
Priprema:
Pomiješajte jaja, mlijeko, jogurt, senf, češnjak u prahu, crvenu papriku u prahu, sol i papar. Stavite umak u vrećicu, dodajte mu meso, sve promiješajte, zatvorite vrećicu i ostavite je u hladnjaku oko 1 sat.
Kad ste spremni za pohanje, zagrijte ulje, usitnite cornflakes ili tortilja-čips, pomiješajte ih s malo soli i u smjesu močite komade mesa te ih pržite dok ne dobiju lijepu boju.
Pileća krilca na kineski način
Sastojci:
1 kg pilećih krila "Međimursko pile"
2 žlice ulja
4 žlice meda
1 žlica crnog vina
1/3 litre soja umaka (tamnog)
1 žlica đumbira
2-3 češnja češnjaka
Priprema:
Sve sastojke pomiješajte pa u marinadu uvaljajte pileća krilca i pustiti da se mariniraju - najbolje tri do četiri sata ili više.
Posložite krilca u lim za pečenje i pecite na laganoj temperaturi otprilike jedan sat i 15 minuta. Kad je gotovo, poslužite uz rižu ili drugi prilog po izboru.
Ako je moguće, neka krilca ostanu nekoliko sati u marinadi kako bi bila što sočnija!
Kada birate piletinu za svoju obitelj, važno je odabrati proizvod koji pruža povjerenje. "Međimursko pile" nije samo zdrava, svježa i prirodna namirnica, već nosi i tradiciju domaće proizvodnje, najviše standarde kvalitete te ekološku odgovornost. Zahvaljujući pažljivo kontroliranim uvjetima uzgoja, bogatom okusu i nutritivnoj vrijednosti, ovo je pile koje svakodnevni ručak podiže na višu razinu. Sviđa vam se ideja o zdravom, brzom i jednostavnom obroku? S "Međimurskim piletom" uvijek birate najbolje – jer domaće je domaće!
Sadržaj je nastao u suradnji s Perutninom Ptuj - Pipo.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....