StoryEditorOCM
Slanolemon posset

Ovo je slatki hit ljeta! Svi pripremaju osvježavajući desert od limuna, zašto ne biste i vi? Vrlo je jednostavno...

Piše Spiza SD
21. srpnja 2023. - 15:42

Dok mi u Dalmaciji kolače s limunom najčešće radimo tijekom kasne jeseni i zime, kad u nas dozrijevaju domaći limuni, baš je desert s tim voćem u glavnoj ulozi zvijezda ovog ljeta. Gdje god pogledate po društvenim mrežama, svi se hvale vrlo efektnim kremastim desertom posluženim u kori tog južnog voća. a ta krema nije ništa novo: riječ je o possetu, jednoj od najpoznatijih slastica britanske kulinarske tradicije, o kojoj smo vam već pisali jer smo pronašli neobičnu poveznicu te i jedne naše tradicionalne slatkarije (podsjetite se ovdje).

Da ne duljimo, evo kako pripremiti trenutno vrlo trendy lemon posset...

Lemon posset

Sastojci:

3 velika limuna
250 g slatkog vrhnja
60 g šećera
1 žlica limunove korice
listići mente ili limunova korica za ukrašavanje (po želji)
kore limuna za posluživanje

Priprema:

Limune prerežite na polovice.

Izdubite unutrašnjost limuna uz pomoć žlice pazeći da ne probijete dno. Stavite izdubljeno meso limuna u cjedilo pa ga pasirajte stražnjom stranom žlice da dobijete što više soka.

Na srednje jakoj vatri zagrijte slatko vrhnje, šećer i koricu limuna. Zakuhajte pa smanjite vatru i pustite da se lagano kuha oko tri minute pa maknite s vatre.

Dodajte sok od limuna i dobro promiješajte pa ostavite da se hladi 10-ak minuta.

Ponovno promiješajte smjesu i podijelite je između 6 polovica limuna. Pokrijte svaki limun prianjajućom folijom i stavite ih u hladnjak dok se krema ne stegne, oko 3 sata ili preko noći.

Po želji ukrasite limunovom koricom i listićima mente.     

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. lipanj 2024 04:17