Dok mi u Dalmaciji kolače s limunom najčešće radimo tijekom kasne jeseni i zime, kad u nas dozrijevaju domaći limuni, baš je desert s tim voćem u glavnoj ulozi zvijezda ovog ljeta. Gdje god pogledate po društvenim mrežama, svi se hvale vrlo efektnim kremastim desertom posluženim u kori tog južnog voća. a ta krema nije ništa novo: riječ je o possetu, jednoj od najpoznatijih slastica britanske kulinarske tradicije, o kojoj smo vam već pisali jer smo pronašli neobičnu poveznicu te i jedne naše tradicionalne slatkarije (podsjetite se ovdje).
Da ne duljimo, evo kako pripremiti trenutno vrlo trendy lemon posset...
Lemon posset
Sastojci:
3 velika limuna
250 g slatkog vrhnja
60 g šećera
1 žlica limunove korice
listići mente ili limunova korica za ukrašavanje (po želji)
kore limuna za posluživanje
Priprema:
Limune prerežite na polovice.
Izdubite unutrašnjost limuna uz pomoć žlice pazeći da ne probijete dno. Stavite izdubljeno meso limuna u cjedilo pa ga pasirajte stražnjom stranom žlice da dobijete što više soka.
Na srednje jakoj vatri zagrijte slatko vrhnje, šećer i koricu limuna. Zakuhajte pa smanjite vatru i pustite da se lagano kuha oko tri minute pa maknite s vatre.
Dodajte sok od limuna i dobro promiješajte pa ostavite da se hladi 10-ak minuta.
Ponovno promiješajte smjesu i podijelite je između 6 polovica limuna. Pokrijte svaki limun prianjajućom folijom i stavite ih u hladnjak dok se krema ne stegne, oko 3 sata ili preko noći.
Po želji ukrasite limunovom koricom i listićima mente.