Je li netko za mesne okruglice? Što se nas tiče, odgovor je uvijek "da". Mesne okruglice, polpetice, arancini, ćufte... potpuno nam je svejedno kako ih tko naziva, važno nam je samo da ima dobar recept.
A Lucija koju pratimo na Instagram profilu Nothing but food i istoimenom blogu ima jedan jako dobar. Usput nam otkriva kako se ovo jelo na engleskom govornom području naziva porcupine balls, odnosno dikobrazove okruglice. Hm, taj nam naziv baš ne raspiruje apetit, ali mora se priznati da im poprilično odgovara. Ovakve se okruglice, naime, rade od smjese mljevenog mesa i riže, a upravo zahvaljujući ovom drugom sastojku, ćuftice na kraju imaju bodljikavu površinu što je nekoga podsjetilo na bodljikavog dikobraza.
Kako Lucija piše na svom blogu, riža također ima vrlo važnu ulogu po pitanju okusa i teksture: tijekom kuhanja riža upija arome umaka, a okruglicama daje sočnost. Lucija nam je dozvolila da s vama podijelimo njen recept za mesne okruglice te je poručila kako su savršene uz pire krumpir ili hrskavi kruh.
Mesne okruglice (ćufte)
Sastojci:
400 g mješanog mljevenog mesa
100 g basmati riže
40 g pancete
2 režnja češnjaka
1 žlica peršina
2 žličice Vegete
1 jaje
1 crvena paprika
470 + 30 ml umaka od rajčice
1,5 l vode
1 žličica šećera u prahu
sol, papar
Priprema:
Pomiješajte mljeveno meso, sirovu rižu, nasjeckanu pancetu, peršin i češnjak, Vegetu, malo papra, 30 ml umaka od rajčice i jedno jaje pa smjesu stavite u hladnjak.
Nakon 10 minuta ponovno promiješajte smjesu pa oblikujte mesne okruglice otprilike veličine loptice za golf.
Pomiješajte ostatak umaka od rajčice i vodu pa ih kuhajte na srednje jakoj vatri. Kad prokuha, posolite, popaprite, dodajte žličicu šećera i narezanu papriku pa na kraju dodajte polpete. Djelomično poklopite i kuhajte na srednjoj vatri 40-ak minuta.