StoryEditorOCM
Slanomažite i uživajte

Omiljeni pikantni namaz baš je lako pripremiti: obožavan je još od doba Austro-Ugarske, predivno obogaćuje jela i sendviče

Piše Spiza SD
12. svibnja 2023. - 12:10

Ljubiteljima pikantnih namaza sigurno je poznat liptauer, sirni namaz začinjen crvenom paprikom, češnjakom i vlascem, a svima onima koji ga još nisu probali preporučujemo da to isprave - i to domaćim. Osnova ovog specijaliteta iz mjesta Liptov u Slovačkoj, koji je slavu tekao još za vrijeme Austro-Ugarske monarhije, je svježi sir, izvorno ovčji, no danas se priprema i od krem sira.

Pokušali smo pronaći izvorni recept, no sve što smo uspjeli naći su napomene kako se liptauer nekoć pravio od bijelog mazivog sira, vlasca i paprike, a podatak o količini nemamo, osim detalja da se otprilike jedna trećina "tradicionalnog" liptauera sastoji od bryndze, ovčjeg sira. Uobičajeni začini uključuju svježi peršin i cijele (ili mljevene) sjemenke kima te puno slatke crvene paprike....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. studeni 2024 13:30