Volite li bureke i slične slane pite, sigurno volite i gibanicu, a ako je pritom volite i peći, dobro će vam doći jedan savjet. Ovo će vam omiljeno jelo ispasti baš savršeno ako nadjevu dodate sastojak koji mnogi tamo ne bi očekivali pronaći, a zaslužan je za prozračnost - cilj koji je mnogima nemoguća misija.
Gibanica će vam biti još bolja ako primijenite i zgodan mali trik za koji će vam trebati četiri šalice. Čega? E, to je dobro pitanje, a odgovor će vas poprilično iznenaditi.
Gibanica
Sastojci:
500 g gotovih kora
200 g punomasnog bijelog sira
3 jaja
250 ml mineralne vode
1 prašak za pecivo
malo ulja
soli po potrebi
Priprema:
Izmiješajte jaja u široj zdjeli, dodajte im izmrvljeni sir. Ako je jako slan nemojte dodavati soli. Dolijte mineralnu i malo ulja te dodajte prašak za pecivo koji će pitu učiniti prozračnom pa sve dobro izmiješajte.
Uzimajte jednu po jednu koru i cijelu umačite u pripremljenu smjesu. Svaku koru potom lagano stisnite rukama kao da je želite zgužvati u rahlu lopticu pa je stavite u posudu za pečenje. Zadnje dvije kore iskoristit ćete posebno.
Preostali nadjev prelijte preko zgužvanih kora, a zatim ćete sve prekriti s dvije preostale okre. Dobro ih zataknite sa strane pa gibanicu prelijte uljem i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva oko pola sata do 45 minuta.
Za vrijeme pečenja gibanica će se lijepo napuhati, a kako bi zadržala oblik nakon što je izvadite iz pećnice položite je naopako i položite na četiri preokrenute šalice. Pustite je da se hladi u tom položaju i neće splasnuti nego će ostati prozračna.