Sitnih kolačića u vrijeme Adventa jednostavno nam nikad nije dosta! Trebate li još koju dobru ideju, pronašli smo je na Instagramu Splićanke Tonke Petričević, Tonka, reci ručak. Tonka nam je objasnila kako od sasvim jednostavnih i pristupačnih sastojaka napraviti predivna mala gnijezda s lješnjacima. Ove male gulozarije bit će baš lijep dodatak svakom blagdanskom stolu.
Gnijezda od lješnjaka
Sastojci:
240 ml vode
180 g šećera
180 g maslaca
120 g čokolade za kuhanje
180 g lješnjaka (za smjesu)
300 g mljevenog Plazma keksa
oko 200 g lješnjaka za posipanje
oko 200 g Nutelle za ukras
Priprema:
Lješnjake (cijelu količinu) ispecite u pećnici, na 180-200 stupnjeva, oko 10 minuta. Ogulite im ljusku i grubo sameljite.
Pomiješajte vodu, maslac, čokoladu i šećer. Zagrijte do vrenja (uz miješanje), pa odmah u vruću smjesu ubacite lješnjake (180 g) i mljeveni keks.
Smjesu ohladite, tj. pustite da se stisne u hladnjaku (oko 2 sata).
Vlažnim rukama oblikujte kuglice, lagano ih spljoštite i uvaljajte u lješnjake. Drškom kuhače po sredini svakog gnijezda napravite udubinu.
Pustite gnijezda da se ohlade i stisnu u hladnjaku, pa ih punite Nutellom uz pomoć kuhinjske šprice.