Čim se ljeto primakne kraju pa sve dok zima ne pokaže zube, Dalmacija je u znaku lova na lignje. Gdje god za lijepih jesenskih dana, a još više za mirnih noći pogledate put pučine, vidjet ćete entuzijaste s jednakim ciljem. Lignje se love iz kaića, ali love se i s kraja, love se panulom, kao i peškafondom, ali kako se pripremaju? Svatko ima svoj omiljeni način, pa tako i mi - izdvajamo nekoliko dobrih recepata za jesensko blago iz mora.
Lignje u padeli
Sastojci:
1 kg liganja
500 g krumpira
150 ml bijelog vina
500 ml ribljeg temeljca
češnjak
peršin
sol, papar
Priprema:
Očistite lignje pa ih posušite kuhinjskim papirom. Stavite ih u tavu na zagrijano maslinovo ulje i kratko prepržite pa im dodajte nasjeckani češnjak i peršin. Kad češnjak zamiriše, zalijte bijelim vinom pa pričekajte da alkohol ispari.
Dodajte krumpire narezane na fetice, zalijte sve sastojke ribljom juhom ili toplom vodom i poklopite tavu te kuhajte oko pola sata, odnosno dok lignje ne omekšaju. Posolite, popaprite i poslužite.
Punjene lignje sa slanutkom
Sastojci:
400 g slanutka iz konzerve
50-75 g krušnih mrvica
75 ml bijelog vina
50 ml maslinovog ulja
50 g brašna
6 manjih liganja
2 režnja češnjaka
1 luk
1 jaje
1 limun
peršin
sol, papar
Priprema:
Operite i očistite lignje te ih posušite. Skinite im krakove i nasjeckate ih pa ih pomiješajte s usitnjenim jajem utvrdo, krušnim mrvicama, naribanim režnjem češnjaka, sjeckanim peršinom (malo sačuvajte za kasnije), solju i paprom.
Ovom smjesom nadjenite lignje, zakačite im otvor čačkalicom pa ih stavite u širu tavu sa zagrijanim maslinovim uljem i pržite ih sa svih strana da dobiju lijepu boju. Maknite ih s vatre, oprezno zalijte bijelim vinom, poklopite i pustite da se kuhaju na laganoj vatri 7-8 minuta.
Izvadite lignje sa strane i odlijte umak koji se stvorio. U tavu dodajte još malo ulja ako je potrebno pa zatim lisnato narezan luk te ga pirjajte dok ne omekša. Dodajte nasjeckani češnjak i peršin, vratite sok koji su pustile lignje, dodajte ocijeđeni slanutak, sol, papar, koricu i sok limuna. Kuhajte na laganoj vatri par minuta da se poveže.
Kad je slanutak gotov, posložite lignje po vrhu, po želji pospite s još malo peršina i poslužite.
Podušene lignje
Sastojci:
1 kg liganja
3-4 režnja češnjaka
1/2 vezice peršina
maslinovo ulje
sol, papar
Priprema:
Lignje očistite i operite te ih posušite kuhinjskim papirom. Češnjak i peršin sitno nasjeckajte.
U širu teću stavite maslinovo ulje, lagano ga zagrijte dodajte lignje. Pospite ih solju i paprom, zatim češnjakom i peršinom te poklopite teću.
Kuhajte 7-8 minuta na umjerenoj vatri, 10 minuta ako su lignje velike.
Punjene lignje s parmezanom
Sastojci:
4 veće lignje ili 8 manjih
100 g ribanog parmezana
50 g krušnih mrvica
200 ml umaka od rajčice
50 ml bijelog vina
6-8 kapara
4-8 crnih maslina
2 jaja
2 režnja češnjaka
2 fete kruha
sjeckani peršin
maslinovo ulje
sol, papar
Priprema:
Ligne očistite, operite i posušite. Odstranite krakove i krila pa ih nasjeckajte i prodinstajte na maslinovu ulju, dodajte im jedan nasjeckani češnjak te narezane kapare i masline. Pirjajte par minuta pa maknite s vatre, umiješajte natrganu sredinu kruha, krušne mrvice, sjeckani peršin, ribani parmezan, jaja, sol i papar pa sve dobro izmiješajte.
Napunite lignje nadjevom, ali ne do kraja, kako biste mogli otvor uhvatiti čačkalicom. (ali ne do kraja kako nadjev ne bi ispao van tijekom pečenja) i zatvorite ih čačkalicom.
Na zagrijano ulje stavite preostali režanj češnjaka zgnječen ili prerezan na pola pa dodajte lignje, pirjajte sve oko minutu pa zalijte vinom. Kratko pirjajte dok ne ispari alkohol pa sve prebacite u posudu prikladnu za pećnicu i zalijte pasiranom rajčicom, sve lagano posolite pa pecite dvadesetak minuta na 180 stupnjeva.
Salata od lignje i ječma
Sastojci:
4 veće lignje ili 8 manjih
100 g ribanog parmezana
50 g krušnih mrvica
200 ml umaka od rajčice
50 ml bijelog vina
6-8 kapara
4-8 crnih maslina
2 jaja
2 režnja češnjaka
2 fete kruha
sjeckani peršin
maslinovo ulje
sol, papar
Priprema:
Lignje očistite, operite i posušite. Odstranite krakove i krila pa ih nasjeckajte i prodinstajte na maslinovu ulju, dodajte im jedan nasjeckani češnjak te narezane kapare i masline. Pirjajte par minuta pa maknite s vatre, umiješajte natrganu sredinu kruha, krušne mrvice, sjeckani peršin, ribani parmezan, jaja, sol i papar pa sve dobro izmiješajte.
Napunite lignje nadjevom, ali ne do kraja, kako biste mogli otvor uhvatiti čačkalicom (kako nadjev ne bi ispao izvan tijekom pečenja) i zatvorite ih. Na zagrijano ulje stavite preostali režanj češnjaka zgnječen ili prerezan na pola pa dodajte lignje, pirjajte sve oko minutu pa zalijte vinom. Kratko pirjajte dok ne ispari alkohol pa sve prebacite u posudu prikladnu za pećnicu i zalijte pasiranom rajčicom, sve lagano posolite pa pecite dvadesetak minuta na 180 stupnjeva.
POWERD BY LIDL