StoryEditorOCM
Slanogusto i moćno

Leća s pečenicom, jelo zbog kojeg ćete pomazati tanjur: suhomesnata delicija dodaje se na poseban način, pazite ovo...

Piše T. S. M.
4. listopada 2024. - 13:25

Ako ste raspoloženi za neko toplo i hranjivo jelo na žlicu, ali ste pritom u duši bonkulović i rado biste se malo razveselili kojom poslasticom, nudimo vam top kombinaciju: leću s pečenicom.

Od leće ćete skuhati fino, gusto varivo, a pečenicu ćete lagano prepeći na tavi, da se dobro zagrije i zamiriše, da joj se na površini stvori korica. Računajte za svaki tanjur leće jednu dobru, deblju fetu pečenice. Ako vam, pak, ta suhomesnata delikatesa nije pri ruci, posegnite za slaninom, hamburgerom, kojom kobasicom prikladnom za pečenje..., ma poslužit će vam i bržole.

Leća s pečenicom

Sastojci:

500 g leće
100-200 g pečenice
​1 žlica koncentrata rajčice
1 žlica ulja
2 režnja češnjaka
2 krumpira
1 luk
1 mrkva
1 list lovora
1/2 stabljike celera
sol, papar

Priprema:

Leću potopite u hladnu vodu kojoj možete dodati malo soli.

Usitnjeni luk pirjajte na ulju, kad postane staklast dodajte mu nasjeckani češnjak, kratko pirjajte pa dodajte usitnjenu mrkvu i celer narezane na kockice pa pirjajte dok ne ne ishlapi gotovo sva tekućina. Dodajte koncentrat rajčice te dinstajte uz miješanje dok koncentrat ne potamni pa dodajte leću i lovorov list, promiješajte te dodajte onoliko tople vode koliko je potrebno da su svi sastojci pokriveni.

Kuhajte dok leća nije napola skuhana uz povremeno dolijevanje vode, zatim dodajte krumpir te kuhajte dok leća i krumpir nisu gotovi. Odvojite 2-3 kacijole variva pa ih usitnite štapnim  mikserom ili blenderom i vratite ih u lonac. Kuhajte još par minuta, a za to vrijeme odrežite po jednu deblju fetu pečenice za svaku porciju koju planirate poslužiti te ih ispecite na tavi s malo ulja.

Provjerite treba li leći još malo soli, dodajte papar, promiješajte pa podijelite u tanjure, a na vrh svakog dodajte fetu pečenice i po želji pokapajte jelo masnoćom koju je pečenica pustila za vrijeme pečenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2024 13:26