StoryEditorOCM
Slanopravi domaći

Kruh hrskave korice i pun mjehurića, a ne treba ga mijesiti: Melita nam je otkrila recept i detalj presudan za uspjeh

Piše T. S. M.
14. prosinca 2024. - 18:18

Pojeli ste sav kruh i ništa vam nije ostalo za sutrašnji doručak? Imamo rješenje, zamutite tijesto i ostavite ga da se diže preko noći, dobit ćete kruh koji je ukusniji i probavljiviji od bilo kojeg iz pekare. 

Za kruh koji se diže preko noći vjerojatno ste već čuli, ali su vam se možda recepti koje ste čitali učinili malo previše kompliciranima da biste se s njima gnjavili. Ovaj je vrlo jednostavan, sve što treba napraviti je pomiješati sastojke, a daje kruh pun rupica, hrskave korice, okusa kao u pravog domaćeg, ako još pamtite kakav je to okus koji ispuni cijela usta i mami na novi zalogaj.

Recept za kruh koji se ne mijesi dala nam je Melita Matičević Vukasović koju pratimo na Instagramu Kuhaš Melita. Melita nam poručuje da je recept pogodan za sve vrste brašna te nam savjetuje da brašno nakon vaganja prosijete

"Time brašno dobije više kisika i lakše pravi mjehuriće", objasnila je te dodala kako u ovaj kruh možete staviti sjemenke koje volite.

Jednostavni kruh

Sastojci:

420 g brašna (pirovo ili TIP 00 pšenično, daje hrskavost)
350 (do 370) ml tople vode
1 žličica soli
1/2 žličice suhog kvasca (3,5g ili 1/2 vrećice)

Dodaci:

omiljene sjemenke
žlica ulja
dio vode zamjeniti jogurtom (ali baš mali dio, oko 2 žlice)

Priprema:

Pomiješajte sve sastojke kuhačom, tek toliko da se fino povežu, dodajte im sjemenke koje volite (do 4 žlice), posudu zatvorite poklopcem i ostavite u hladnjaku preko noći odnosno oko 8 sati ili nešto dulje.

Izvadite tijesto iz hladnjaka i pustite ga da slobodno padne i raširi se na pobrašnjenu podlogu. Preklopite ga prema sredini sa svake strane i prebacite u dobro pobrašnjenu krpu (s preklopom prema dolje) te ga ostavite da se diže u krpi oko sat vremena na sobnoj temperaturi.

Nakon sat vremena uključite pećnicu na 230°C i u nju ubacite lonac s poklopcem (ili vatrostalnu posudu - bitno je samo da je posuda dovoljno duboka jer će se kruh dosta dići) da se dobro ugriju.

Tijesto iz krpe prebacite na papir za pečenje, s preklopom prema gore jer će taj mali otvor omogućiti tijestu da tu diše, a hzatim ga zajedno s papirom spustite u vreli lonac i poklopite ga (tko nema poklopac može pokriti lonac s 2 lista aluminijske folije)

Pecite poklopljeno na 230°C 40-ak min, zatim skinite poklopac i pecite još najviše 10 minuta na 180°C.

Ostavite kruh da se hladi barem sat vremena na sobnoj temperaturi kako bi se lakše rezao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. prosinac 2024 18:19