Juha od rajčice jedno je od ukusnih, zdravih i jednostavnih jela u kojima možemo uživati cijele godine - ljeti ćemo koristiti svježe pome, a zimi konzervirane i u tome ne bi smjelo biti ništa loše jer neki nutricionisti tvrde da je rajčica jedna od rijetkih namirnica koja je u konzerviranom stanju nutritivno jednako vrijedna kao i u svježem Nećemo vam sad oko toga pametovati jer bliži se vrijeme ručka i treba se baciti na posao.
Donosimo vam jedan jako dobar recept koji nam se sviđa zbog toga što je juha ukusna, gusta i krepka, a pri kuhanju vam uopće neće trebati zaprška da biste ju zgusnuli (zaprška nam je, ako se pitate, na crnoj listi jer je teško probavljiva). Tajna je u dodatku jedne namirnice koja vam je sasvim sigurno pri ruci, štoviše, vjerojatno imate i nešto viška...
Gusta juha od rajčica
Sastojci
800 g poma pelata
100 g kruha
50 g maslaca
20 g parmezana
3 žlice maslinovog ulja
1 luk
2 režnja češnjaka
1 žličica majčine dušice ili bosiljka
malo šećera po želji
sol, papar
Priprema:
Kruhu uklonite koru pa ga ubacite u blender i pulsirajte dok ne nastanu grube, velike mrvice. Alternativno, narežite ga na kockice. Pola kruha pričuvajte za kasnije, pola prepecite na 2 žlice maslinovog ulja do zlatne boje. Izvadite uz tave, pustite da se malo ohladi pa ga pomiješajte s parmezanom.
Na preostaloj žlici ulja prodinstajte nasjeckani luk. Kad postane staklast dodate mu usitnjeni češnjak. Kad zamiriše ubacite rajčice i kuhajte uz miješanje, pri čemu rajčice treba kuhačom grubo usitniti. Kad tekućina malo ispari dodajte kruh i zalijte s onoliko vode koliko je potrebno da prekrije i kruh i rajčice. Ubacite soli po ukusu i ako tak volite, dodajte i malo šećera.
Kuhajte 20-ak minuta. Par minuta prije kraja dodajte i majčinu dušicu, odnosno bosiljak. Skuhano izblendajte pa dodajte onoliko vode koliko treba da gustoća bude po vašem guštu.
Poslužite posuto mrvicama kruha s parmezanom.