StoryEditorOCM
Slanoskuhajte veliku teću

Gulaš s mesom koje se topi od mekoće: nije riječ o junetini, a jelo možete jesti više dana, samo postaje još bolje

Piše T. S. M.
5. listopada 2024. - 10:16

Nekoć su domaćice imale običaj skuhati veću porciju nekog jela, kako bi osigurale objed za nekoliko dana unaprijed. Kasnije je ta praksa posprdno nazvana "nakuhavanje" i mnogi su je se počeli sramiti, pomalo se prestala prakticirati na uštrb brzo kuhanih obroka od polugotovih sastojaka.

Naknadno smo spoznali da su takvi sastojci u najboljem slučaju manje hranjivi, a u najgorem... Zašto se onda ne bismo vratili staroj praksi i kuhali obroke u velikoj teći? Uostalom, neka su jela ukusnija dan nakon što su skuhana i puno bolje ispadnu kad ih se kuha na veliko.

Nudimo vam jednostavan recept za dobro jelo koje možete skuhati u porciji za dva do tri dana, ovisno o tome koliko vam je osoba obično na ručku, a možete i malo podebljati količine pa ćete imati što jesti tijekom cijelog radnog tjedna. Monotoniju ćete izbjeći različitim salatama, koji put ćete ovo jelo poslužiti s prepečenim kruhom od kiselog tijesta, a možete se potruditi i krumpire pojesti u prvim danima pa za ostele dane meso i umak služiti s rižom ili tjesteninom.

Gulaš od svinjetine

Sastojci:

1 kg svinjskog buta
800 g luka
500 g krumpira
200 ml bijelog vina
1 žlica koncentrata rajčice
1 žlica masti ili ulja
1 žlica mljevene dimljene paprike
3 češnja češnjaka
2 lista lovora
1 grančica ružmarina
sol, papar

Priprema:

Otopite mast, odnosno zagrijte ulje pa dodajte meso narezano na kockice i začinjeno solju. Kratko ga prepržite, par minuta, dok ne uhvati boju, zatim dodajte sitno narezan luk pa ga pirjajte desetak minuta dok ne uhvati lijepu boju.

Dodajte sitno sjeckani češnjak, kratko ga pirjajte dok ne zamiriše, dodajte koncentrat rajčice pa pirjajte dok ne potamni a zatimdodajte vino i miješajte stružući dno da se odlijepe svi komadići koji su se uhvatili.

Ako vam teća nije dovoljno velika, meso nakon što se malo prepržilo, a prije dodavanja luka možete izvaditi pa ga vratiti  kad ste ulili vino. Dodajte tople vode koliko treba da je sve prekriveno, ubacite preostale sastojke, osim krumpira, pa kuhajte još otprilike 45 minuta uz povremeno dolijevanje vode.

Dodajte krumpir narezan na kockice i kuhajte dok nije mekan, zatim izvadite jednu kacijolu krumpira, zgnječite ih vilicom i vratite u jelo, promiješajte, kuhajte još dvije-tri minute pa maknite s vatre. Izvadite ružmarin i lovor pa kušajte. Ako želite, dodajte žlicu octa za punoću okusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. listopad 2024 10:16