Nedjelja je mnogima postala dan za peći kruh. Potpuno podržavamo tu praksu i stoga vam nudimo odličan, isproban recept. Dobili smo ga od Marije Koković, kreatorice sadržaja (i to kakvog!) na vrlo uspješnom Instagram profilu Balkanska domaćica.
Marija nam je otkrila kako se radi kruh koji ne treba mijesiti, a mekan je i prozračan da ga je pravi gušt malo pritisnuti i uštipnuti, samo kako bismo vidjeli koliko je elastičan. Ne morate nam vjerovati na riječ, ali bacite oko na video koji slijedi iza recepta.
Marija priznaje da njeni ukućani toliko vole ovakav kruh da ga pojedu bez ikakvih dodataka pa ga, evo, radi već drugi put unutar 24 sata. A to joj zaista ne pada teško, jer sve što treba napraviti je lako poput dječje igre.
Sve sastojke samo dobro izmiješati vilicom da nema grudica, pustiti tijesto da se digne, prebaciti ga u posudu za pečenje na drugo dizanje i potom ga peći.
Domaći kruh koji se ne mijesi
Sastojci:
500 g brašna tip 400
400 ml mlake vode
2 žličice suhog kvasca
2 žličice šećera
2 žličice soli
malo ulja
Priprema:
U zdjelu stavite pola brašna, dodajte kvasac, šećer, sol i vodu. Promiješajte vilicom ili pjenjačom dok ne nestanu sve grudice, a zatim postupno dodajte ostatak brašna.
Ostavite tijesto da naraste.
Stavite tijesto u posudu za pečenje prekrivenu papirom za pečenje, premažite ga uljem i ostavite da se diže još 30 minuta.
Pecite kruh 10 minuta na 250 stupnjeva, a zatim smanjite temperaturu na 180-200 stupnjeva i pecite još oko 45 minuta.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....