StoryEditorOCM
Slanobrzo i odlično

Domaći kruh bit će mekan i puno prije gotov uz mali trik: isprobajte recept, oduševit će vas, znate li za ovo s vodom?

Piše T. S. M.
8. prosinca 2024. - 11:15

Opet se niste sjetili kupiti kruh? Auh! Ali nema veze, imate li pri ruci brašno i kvasac sve ćemo riješiti. Ne baš u čas posla, ali puno brže no inače. Kako? Imamo odličan recept za domaći kruh u koji je uklopljen i zgodan mali trik za brzo dizanje tijesta.

Pored toga, sadrži i caku zbog koje je kruh mekan i podatan toliko da ga je pravi gušt malo uštipnuti...

Brzi domaći kruh

Sastojci:

750 g brašna
600-650 ml tople vode
2 žlice maslinovog ulja
1 žlica šećera
2 1/2 žličice soli
1 1/2 vrećica instant kvasca

Priprema: 

Pomiješajte (ili izmiksajte) sve sastojke u mekano tijesto, ako je previše ljepljivo za rukovanje, dodajte još malo brašna. Pokrijte plastičnom folijom i kuhinjskom krpom pa ostavite da se diže oko sat i pol vremena ili ga stavite u pećnicu zagrijanu na 60-80 stupnjeva u koju ste stavili i posudu s kupućom vodom pa će se puno brže dići.

Premijesite tijesto pa ga pustite da se odmori desetak minuta kako biste ga lakše oblikovali. Po isteku navedenog vremena oblikujte tijesto u štrucu ili ga prebacite u duguljasti kalup premazan uljem ili obložen papirom za pečenje pa ga pokrijte i ostavite da odstoji oko pola sata dok se ne udvostruči (i u ovoj fazi možete koristiti trik s pećnicom).

Kad se tijesto diglo, zagrijte pećnicu na 230 stupnjeva pa pecite desetak minuta, a zatim izvadite posudu s vodom i pecite još oko pola sata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. prosinac 2024 14:03