Opet se niste sjetili kupiti kruh? Auh! Ali nema veze, imate li pri ruci brašno i kvasac sve ćemo riješiti. Ne baš u čas posla, ali puno brže no inače. Kako? Imamo odličan recept za domaći kruh u koji je uklopljen i zgodan mali trik za brzo dizanje tijesta.
Pored toga, sadrži i caku zbog koje je kruh mekan i podatan toliko da ga je pravi gušt malo uštipnuti...
Brzi domaći kruh
Sastojci:
750 g brašna
600-650 ml tople vode
2 žlice maslinovog ulja
1 žlica šećera
2 1/2 žličice soli
1 1/2 vrećica instant kvasca
Priprema:
Pomiješajte (ili izmiksajte) sve sastojke u mekano tijesto, ako je previše ljepljivo za rukovanje, dodajte još malo brašna. Pokrijte plastičnom folijom i kuhinjskom krpom pa ostavite da se diže oko sat i pol vremena ili ga stavite u pećnicu zagrijanu na 60-80 stupnjeva u koju ste stavili i posudu s kupućom vodom pa će se puno brže dići.
Premijesite tijesto pa ga pustite da se odmori desetak minuta kako biste ga lakše oblikovali. Po isteku navedenog vremena oblikujte tijesto u štrucu ili ga prebacite u duguljasti kalup premazan uljem ili obložen papirom za pečenje pa ga pokrijte i ostavite da odstoji oko pola sata dok se ne udvostruči (i u ovoj fazi možete koristiti trik s pećnicom).
Kad se tijesto diglo, zagrijte pećnicu na 230 stupnjeva pa pecite desetak minuta, a zatim izvadite posudu s vodom i pecite još oko pola sata.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....