Čokoladni keksići koji podsjećaju na šišarke prekrivene snijegom veliki su hit tijekom cijele zime, a osobito u doba adventa. Popularni crinckle keksići ili kako se kod nas zovu - raspucanci, ovih će se dana peći naveliko, a ako su i vama u planu, nudimo vam recept po kojem će biti još bolji. I k tome bez mrvice brašna!
Tajna je u tome što se ovim raspucancima dodaje malo ekstrakta gorkog badema, zahvaljujući čemu okusom podsjećaju na fine amarette.
Evo vam i trik za što bolji snježni dojam: najprije ih umočite u kristal šećer, a zatim ih dobro uvaljajte u šećer u prahu. Sad znate što čini najbolje i najfinije crinckle keksiće Ne samo da će biti jako atraktivni, nego će mamiti okusom i mirisom, a bit će pogodni i za one koji ne smiju konzumirati pšenicu i slične žitarice.
Svakako isprobajte!
Super fini crinckle keksići
Sastojci
200 g šećera + još za valjanje
180 g sitno mljevenih badema
15 g kakaa
2 bjelanjka
1 žličica praška za pecivo
1/2 žličice ekstrakta badema
1/4 žličice limunovog soka
prstohvat soli
šećer u prahu
Priprema
Pomiješajte bademovo brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo i sol.
Istucite snijeg od bjelanjaka kojima ste dodali sok od limuna pa ga pomiješajte sa suhim sastojcima. Dodajte i ekstrakt badema pa miješajte dok ne dobijete mekano, ljepljivo tijesto.
Uz pomoć žličice oblikujte kuglice pa ih uvaljajte u kristal šećer, a zatim u šećer u prahu.
Rasporedite ih po limu za pečenje obloženom papirom za pečenje, ostavljajući oko 2,5 centimetra razmaka među kolačićima pa ih po želji malo pritisnite ako želite plosnatije keksiće ili ih ostavite u obliku okruglice, ako volite punašnije.
Pecite kekse u pećnici zagrijanoj na 150 stupnjeva oko 25 minuta, dok im površina ne popuca. Izvadite iz pećnice, pustite da se ohlade nekoliko minuta, a zatim prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.