StoryEditorOCM
Slanodomaće je ukusnije

Beskvasne pogačice prave se brzo, a pojedu još brže: mekane su kao oblak, ne trebaju se dizati, a ispeku se za 10 minuta

Piše Sara Šarić
16. lipnja 2024. - 17:48

"Gušti su gušti" – rekli bismo mi Dalmatinci, a jedan takav gušt su tople, mekane i hrskave pogačice koje, ne možemo da ne grickamo dok iščekujemo glavno jelo – najčešće u restoranima...

Slasne domaće pogačice idealan su obrok onda kad nam treba nešto "brzinski", a može i još brže onda kad su – bez kvasca.

Ovaj kratki i jednostavan recept će vas, garantiramo, oduševiti. Naše beskvasne pogačice prave se brzo, a pojedu još brže. Mekane su kao oblak, ne trebaju se dizati i pečene su za 10-ak minuta. Trebaju vam osnovni sastojci koje uvijek imate kod kuće, a priprema ne može biti lakša.

Ako ćemo iskreno, nema im ravnih! Evo što vam sve treba...

Beskvasne pogače

Sastojci:

4 čaše brašna

čaša jogurta

prašak za pecivo

čaša vode

žličica soli

žlica biljnog ulja

50 ml maslinova ulja

Priprema:

Pomiješajte prvo suhe, a zatim i mokre sastojke (osim ulja) u zdjeli pa izmijesite tijesto. Trebate dobiti mekano tijesto koje će će se lagano lijepiti za prste. Zatim dodajte žlicu biljnog ulja i još jednom lagano izmijesite tijesto i oblikujte ga u "plosnatu" bublicu.

Pospite malo brašna na radnu ploču i na njega stavite tijesto. Dodajte još malo brašna po njemu i laganim pritiskom ruke razvucite tijesto. Podijelite ga zatim u dva jednaka dijela, debljine otprilike 2 cm, i svaki jednom zarolajte i oblikujte rukom u dugačku "gusjenicu".

Podijelite zatim svaki dio tijesta na 10 jednakih dijelova. Svaki dio oblikujte u kuglicu i po njima pospite malo brašna.

U završnom dijelu svaku kuglice razvaljajte malo prstima, a zatim i valjkom u male pogačice veličine 15-20 cm.

Zagrijte tavu i na nju posložite pogačice. Pecite na srednje jakoj vatri i okrećite ih s jedne na drugu stranu kako bi se ispekle do kraja. Kad dobiju smeđe točke (baš kao i palačinke) s obje strane i krenu se "puhati" – gotove su.

Izvadite ih sa strane da se malo rashlade. Premažite maslinovim uljem i poslužite tople! 

Dobar tek!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 17:48