Naša glavna jela na stolu najčešće upotpunjuje osvježavajuće salate, u fokusu sa sezonskim namirnicama. I baš kad se jedne zasitimo, kreće sezona druge - ali salata od kupusa klasik je što ga se ne možemo nikako zasititi...
Iako djeluje vrlo jednostavno za pripremu, postoji trik koji omiljenom hladnom jelu može itekako popraviti okus. Pored uobičajenih sastojaka i začina koje koristimo, profesionalno kuhari imaju trik u rukavu. Salati dodaju neočekivani sastojak - šećer. Upravo ovaj jednostavni dodatak daje salati posebnu notu, balansira kiselost octa i pojačava svježinu kupusa čineći ga neodoljivo ukusnijim. Možda zvuči neobično, ali ovaj mali trik napravit će veliku razliku u ukusu. Probajte i uvjerite se sami...
Kupus-salata
Sastojci:
glavica kupusa – jedna manja
papar
sol
ocat
šećer
Priprema:
Prvo dobro operite, a zatim očistite i isjeckajte kupus na sitno. Zatim ga stavite u zdjelu i začinite uljem, soli i paprom, octom i na samom kraju s malo šećera.
Ostavite ga pola sata da omekša i da se svi sastojci fino sjedine. Savjetujemo da ga malo i zgnječite rukama jer će tako salata biti još ukusnija. Uslast!