Salata od slanutka zasitno je jelo koje može poslužiti kao prilog, ali i kao samostalan obrok, osobito ako je nakrcate ukusnim i zdravim sastojcima poput sira i sezonskog povrća, bilo sirovog, bilo pečenog na gril tavi. No salata od slanutka ima jednu manu a ta je što slanutak ponekad tvrdoglavo odbija upiti okuse začina koje smo mu dodali. Sve kao da ostaje na površini i nimalo ne prodire u unutrašnjost zrnja. Srećom, to se da riješiti uz pomoć malog, ali lukavog trika.
Sve što je potrebno napraviti je zagrijati slanutak nakon što je začinjen, a prije dodavanja ostalih sastojaka (osim ako koristite pečeno povrće, njemu ovaj postupak neće naškoditi). Dakle, začinite ga po guštu, a zatim ga malo zagrijte u mikrovalnoj pa ga pustite da odstoji 20-ak minuta.
Ako nemate mikrovalnu, slanutak najprije malo zagrijte u prikladnoj tećici (dodajte mu malo vode iz konzerve), zatim ga procijedite, začinite i pustite ga da upije začine.
Naravno, ovaj korak pripreme neće biti potreban ako koristite slanutak koji ste sami skuhali - samo se potrudite začiniti ga dok je još topao.