StoryEditorOCM
Savjetišto je bolje?

Kuha li se krumpir u ljusci ili bez nje? Mnoge muči ova kuharska dilema: evo koja je opcija bolja, uopće nije svejedno!

Piše T. S. M.
16. prosinca 2024. - 12:59

Je li bolje krumpir skuhati u ljusci ili ga je bolje kuhati bez nje?

Naoko banalno pitanje mnogima je uzrok nedoumice, a samo će neiskusni kuhari reći da je to zapravo potpuno svejedno. Nije, a razloga za to je više.

Krumpir kuhan u kori sačuvat će više okusa i hranjivih sastojaka te će također upiti manje vode, što je od presudne važnosti za ono što dalje planirate s njim napraviti. Mislite li raditi njoke, svakako je poželjnije da upije što manje tekućine, jer ćete morati dodati manje brašna, a puno brašna, kao što je poznato, znači gumaste njoke. Neki ovu metodu zagovaraju čak i za pripremu pirea, jer tvrde da će tako jelo biti pahuljastije i imati izraženiji okus krumpira.

image
Shutterstock

Krumpir kuhan bez kore upit će više tekućine, ali će, također, upiti i više okusa. Ako mrzite neslan pire, kuhajte ga oguljenog u dobro posoljenoj vodi, a ako želite, u vodu možete dodati još neki sastojak za pojačanje okusa, poput češnjaka i lovorovog lista ili papra u zrnu.

Još je jedna bitna razlika vezana uz ove različite metode kuhanja, a to je potrebno vrijeme. Kuhate li ga u kori, to znači da ga kuhate u komadu pa će vam trebati dulje vremena da krumpir bude gotov. Ako ga, pak, ogulite, već će mu to pomoći da se prije skuha, a proces ćete dodatno skratiti ako ga narežete na kockice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. prosinac 2024 13:00