Grah je za mnoge zabranjeno voće (odnosno povrće, ali znate što hoćemo reći). Vole ga, ali on ih, kao u kakvoj lošoj sapunici, baca na muke. Ako se i vi ubrajate u one koji s grahom imaju love-hate odnos, vrijeme je da otkrijete jedan mali trik koji olakšava probavu popularne namirnice.
Idući put kad ga budete kuhali - pored toga što ćete pripaziti prilikom namakanja, nešto smo vam o tome nedavno pisali, podsjetite se ovdje - ubacite u lonac i jabučni ocat.
Bit će dovoljno sasvim malo, jedna čajna žličica do dvije, ovisno o tome koliko graha kuhate, no puno više od količine u vezi s ovim dodatkom je važan pravilan tajming.
Kad se doda u pravo trenutku, jbučni ocat razgrađuje neprobavljive šećere u grahu i tako ga čini ga probavljivijim, ujedno smanjujući opasnost od nadimanja. Radi i čuda za okus - ponekad, naime, mislimo da jelu treba dodati soli ili češnja, aperšina i sličnih dodataka za popravljanje okusa, a zapravo mu treba samo malo kiseline. Ovo je ujedno odlično rješenje za one koji moraju pripaziti na količinu soli u jelu.
Dodajte malo octa kad je grah već gotovo potpuno skuhan, ali je još malo al dente i primijetit ćete kako je postao ukusniji i lakše probavljiv.
Ako baš nikako ne volite jabučni, iskušajte balzamični ili obični vinski ocat.