StoryEditorOCM
Savjetiza top rezultat

Batat vam nikad ne ispadne hrskav? Postupite ovako i bit će savršen, pekli ga u pećnici ili pržili. Ovo je ključno...

Piše T. S. M.
6. lipnja 2024. - 07:05

Zamijeniti krumpire batatom, pa čak i samo ponekad, zaista je dobra ideja jer batat je u nutritivnom smislu puno bogatiji. A može biti i poprilično ukusan, ako ga znate dobro pripremiti.

No, ako ste početnik po pitanju korištenja batata umjesto krumpira, vjerojatno niste osobito oduševljeni rezultatima, osobito ako se naivno nadate da je dovoljno zamijeniti krumpir batatom i ništa više ne mijenjati u običajenom receptu. Batat se kraće kuha, pa je potrebno pripaziti na redoslijed dodavanja namirnica, a također se ne ponaša jednako kao krumpir kad od njega pokušavamo napraviti pomfrit. 

Ako ste se susreli s mlitavim i gnjecavim ili napola ispečenim pomfritom od batata, razumijete o ćemu govorimo.

image
Shutterstock

Evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da postignete bolje rezultate, bez obzira na to hoćete li svoj pomfrit od batata frigati u ulju ili peći u pećnici.

Pripazite da batat režete na komade jednakog oblika i veličine, to će osigurati ravnomjernu termičku obradu.

Nakon što ste batat narezali, obavezno ga ostavite da se namače u hladnoj vodi najmanje 30 minuta prije prženja. To će pomoći u uklanjanju viška škroba, koji može spriječiti hranu koju pržite ili pečete da postane hrskava.

Nakon namakanja komadiće batata dobro osušite prije nego što ih bacite u ulje, jer višak vlage može dovesti do toga da se batat kuha, umjesto da se prži pa neće biti hrskav.

image
Shutterstock

Pečete li ga u pećnici, zagrijte je na visoku temperaturu (200-220°C) i pripazite na razmak između komadića - bolje će se ispeći ako se ne dodiruju - te ih obavezno okrenite negdje na pola pečenja.

Ako je pomfrit od batata gotov, ali vam nije dovoljno hrskav, upalite samo gornji grijač i postavite popsudu za pečenje na gornju poziciju kako bi mu bila što bliže te pecite batate još par minuta, pazeći da ne zagore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. lipanj 2024 19:07