Među sveprisutno i najpopularnije voće na svijetu bez zadrške možemo ubrojiti banane. Poznate su po žutoj kori i slatkom okusu, a spomenutu sveprisutnost možemo pronaći u raznim kombinacijama za koje se upotrebljava ovo voće; u smoothiejima, uz žitarice ili jogurte, kao prilog raznim receptima poput banana kruh i ostalo.
Međutim, najmanje što volimo kod banana je činjenica da nemaju dug rok trajanja. Drugim riječima, vrijeme u kojem zelena banana postaje zrela je vrlo kratko. No, prema voćaru Thanh Truong iz Melbournea, ovaj proces možete usporiti i plod održati savršeno zrelim 10 dana, prenosi Živim.
Krivo skladištenje
Usporavanje sazrijevanja banana svodi na to kako su pohranjene. Voćar Truong smatra da ih se često skladišti na pogrešnom mjestu.
- Razlog zbog kojeg voće prebrzo pocrni ili ima mrlje je zbog činjenice što se pohranjuje u zdjelu za voće. Ako želite da vaše banane ostanu svježe žute, držite ih vani i podalje od zdjele s voćem ili zasebno u drugoj zdjeli s voćem - rekao je.
Banane je bolje držati u toplijem okruženju jer uspijevaju na sobnoj temperaturi, a i prozirna folija može poslužiti kao dobar saveznik.
- Ako možete razdvojiti banane, to će također pomoći jer se plin etilen može širiti s jedne na drugu. Također možete koristiti prozirnu foliju kako biste usporili proces sazrijevanja - objasnio je Gary Ellis, direktor CE Safety.
Etilen
Banane sadrže prirodni plin koji se zove etilen, a to je plin koji diktira koliko dugo će voće ostati svježe, što ih čini takozvanim klimakteričnim voćem. Kako boja banane ide od zelene, žute do smeđe, voće emitira etilen i to je ono što ubrzava proces sazrijevanja, dok također ubrzava sazrijevanje drugih proizvoda oko njega.
- Biljke će reagirati na etilen koji proizvode druge biljke. Ako imate banane, jabuke i breskve zajedno u zdjeli s voćem, potencijalno će, zbog etilena, sve sazreti brže nego što biste željeli – pojasnila je stručnjakinja Hannah James.
Stoga, držanje banana u zdjeli s voćem nije najbolje rješenje za skladištenje. Drugim riječima je najbolje je banane posve pohraniti u posebnu zdjelu. Ako zdjelu s voćem od banana držite u kuhinji, najbolje je da voće držite podalje od izravnih izvora topline poput pećnice, radijatora ili mikrovalne pećnice.
Nutritivne i zdravstvene koristi banana
Banane su bogat izvor esencijalnih nutrijenata. Sadrže vitamine C i B6 te nekoliko vitamina B skupine. Također su dobar izvor dijetalnih vlakana i minerala poput kalija i mangana.
Zbog svog profila hranjivih tvari, banane nude nekoliko zdravstvenih prednosti. Kalij u bananama pomaže regulirati krvni tlak i rad srca. Sadržaj vlakana pomaže probavi i potiče osjećaj sitosti. Banane također sadrže antioksidanse koji mogu pomoći u smanjenju rizika od određenih bolesti.