StoryEditorOCM
Preporukezanimljive preporuke

Amerikanka potpuno otkačila na našu spizu: dva je mjeseca guštala u Splitu pa objavila video gdje je najbolje jela i pila

Piše Spiza SD
26. srpnja 2023. - 10:40

Pitate li se gdje u Splitu dobro jesti, obratite pažnju na savjete koje je na svom YouTube kanalu What Tomorrow Brings objavila simpatična slastičarka na putu oko svijeta u sklopu kojeg se na puna dva mjeseca zaustavila u gradu pod Marjanom. U videu koji vam prenosimo u nastavku osvrnula se i na znamenitosti poput Palače, Pazara, Vidilice i Park šume Marjan, ali mi ćemo se ovdje zadržati na stavkama koje se odnose na iće i piće.

Prva točka iz te kategorije odnosi se na kavu. Kako navodi blogerica, za pravu šalicu specijalne kave, unutar zidina Palače, najbolje se zaputiti u objekt D16 Coffee, koje smo vam i mi spomenuli u našem izboru mjesta za najbolju kavu u Splitu.

"Ovi su ljudi predani svom zanatu i uvijek možete računati na savršeno pripremljen espresso. Također prijateljski nastrojen. Moji favoriti: americano (single shot), Magic i Iced Caramel Latte", navodi pastry chefica. Pohvalila je i objekt Kava 2, koji smo vam i mi preporučili u gorespomenutom tekstu te istaknula kako je "vrijedan vašeg vremena jer je osoblje ljubazno i ​​susretljivo, a kava je izvrsna". Pala je i na čari kave na Vidilici: "Jedino mjesto za pogled na Split i Jadran iz ptičje perspektive dok uživate u piću ili kavi. Naručite kavu sa šlagom za autentičan doživljaj", a otkrila je i Jadran beach bar, "odlično mjesto za piće ili kavu, slušanje glazbe i druženje".

Po pitanju kruha, preporučuje nam pekarnicu Pazar ("Smještena uz rub Zelene tržnice, ova pekara ima najbolji burek i svježi kruh koji sam probala na ovom području"), a kad ste već kupili dobar kruh najbolje vam je uzeti i malo pršuta - i to na banku Jakov Dolac Prošut preko puta spomenute pekarnice ("lijepi štand s vrhunskim pršutom koji se topi u ustima).

I sad prelazimo na malo konkretnije stvari. Priznat ćemo vam da nam se baš sviđa njen izbor restorana jer je "ubola" mjesta na kojima je spiza kvalitetna i obilata, nimalo na tragu onoga što bi se moglo nazvati "tourist trap", odnosno mjestom za brzu zaradu na naivnim turistima. Na svim mjestima koja je navela jednostavno se dobro jede.

Kao dobro mjesto za objed pustolovna slastičarka preporučuje svojim pratiteljima restoran Lučica. Priznaje da joj ga je otkrio vozač Ubera nahvalivši joj njihove lignje na žaru. "Bio je potpuno u pravu. Prvi put kad smo ih posjetili kušali smo njihova jela s tjesteninom i bili smo oduševljeni. Tijekom tog posjeta primijetila sam da je jedan stol naručio platu s miješanim mesom. Osim što je izgledalo ukusno, primijetila sam koliko su gosti uživali. Odmah sam znala da to moram probati! Dakle, u naš drugi posjet došli smo pripremljeni i spojili ga s bijelim vinom s otoka Korčule" otkrila je, a mi vam njenu preporuku potpisujemo.

Splićani će se, izgleda, morati pomiriti s tim da njihovi posjetitelji na ćevape gledaju kao na neizostavan dio ponude jer i ova je furešta afanala na lepinju punu finih mesnih zalogajčića. Kušala ih je u legendarnom Ba!ĆE na Bačvicama gdje joj se, kako je navela, posebno svidjelo to što se pripremaju na pravom roštilju "koji kruhu i mesu daje toliko okusa, a istovremeno čuva njihovu sočnost". Naučila je i da su osobito dobri s ajvarom i kajmakom.

Za utjehu svima koje je ovo snervalo evo podatak da joj se na popisu našlo i mjesto s autentičnom spizom, konoba Fetivi. "Ovaj obiteljski restoran nudi mnoge dalmatinske delicije, ali riblja jela su izvanredna. Osoblje je obrazovano i ultra profesionalno", navela je te preporučila ribu s gradela koju je pogrešno nazvala red snapper misleći, vjerojatno, na arbuna.

Kušala je i pizzu i to u kultnoj pizzeriji Galija u Tončićevoj, gdje su joj se svidjela i druga jela iz ponude, a kao pravoj Amerikanki svidjela joj se i Kokoš Rotisserie u Trogirskoj, jer nudi "velike, sočne pileće batke".

Naravno, otišla je i na pivo i to u Leopold‘s Craft Beer Bar na Dosudu, a svidio joj se i sladoled u, pogodite iz tri puta, Gelateriji Emiliani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2024 22:30