StoryEditor
ShowbizRUNJIĆ, STIPIŠIĆ...

Tomislav Mrduljaš najavljuje drugu večer Splitskog festivala: ‘Pjevat će se pjesme četiri splitska autora koji su obilježili živote dalmatinskog čovika‘

Piše Vinko Paić
18. lipnja 2021. - 11:51

Ovogodišnji Splitski festival razlikovat će se od prijašnjih zbog novog koncepta pa će tako tri festivalska dana (od 8. do 10. srpnja) biti obogaćena brojnim događanjima i raznim glazbeno-zabavnim sadržajema na najatraktivnijim gradskim lokacijama poput Rive, Peristila i Prokurativa počevši od subote 3.7. pa sve do nedjeljnog koncerta 11.7.

Festival, koji se tradicionalno održava uz podršku Grada Splita i Turističke zajednice, otvara koncert Doris Dragović, druga večer bit će posvećena splitskoj glazbenoj baštini, a na trećoj, finalnoj večeri izvodit će se nove skladbe.

- Ove smo godine odlučili napraviti retrospektivnu večer pod nazivom Kolone našeg vrimena. Želja nam je pokazati što Splitski festival sve ove godine znači publici i glazbenoj struci kao i baštini Hrvatske. Smatram da treba slaviti naše ljude koji su tome pridonijeli pa ćemo to na ovoj festivalskoj večeri upravo i napraviti jer će se pjevati pjesme splitskih autora, najavljuje direktor festivala Tomislav Mrduljaš.

Četiri Splićanina čije će se pjesme pjevati više nisu s nama, ali njihova baština živi. To su Zdenko Runjić, Ljubo Stipišić, Jakov Gotovac i Ivo Tijardović.

image
Zdenko Runjić za Olivera Dragojevića je napisao mnoge nezaboravne hitove.
Zdenko Runjic

- Osvrnut ćemo se na njihova djela i bit će to večer ponosa i digniteta naše glazbe. Sve su to naši veliki hrvatski skladatelji, a iako različitih glazbenih stilova, obilježili su živote naših matera, očeva i dalmatinskog čovika. Napravit ćemo sve to u originalnim modernim aranžmanima uz orkestar kojim će ravnati maestro Joško Banov i Tonči Ćićerić, kaže Mrduljaš.

Neke od pjesama koje će izvoditi Tedi Spalato, Goran Karan, Neno Belan, Tomislav Bralić, Damir Kedžo, operna prvakinja HNK Split Terezija Kusanović i ostali renomirani glazenici bit će Daleko me biser mora te Da nije jubavi, ne bi svita bilo iz Mala Floramye, O kućo mala iz Splitskog akvarela. Tu su i nezaboravni Runjićevi hitovi kao što su Pismo ćali, Samo moru virujen, Ništa nova, Picaferaj, zatim od Ljube Stipišića Dalmatino, povišću pritrujena, Testament... U planu je i izvođenje završnog kola iz opere Ero s onoga svijeta.

image
Jedna od najpoznatijih pjesama Ljube Stipišića je Dalmatino, povišću pritrujena.
 

Organizacijski tim Splitskog festivala susreo se s gradonačelnikom Ivicom Puljkom kako bi ga upoznao s ovogodišnjim programom i novitetima.

Gradonačelnik Puljak podržao je ambiciozne planove organizatora i ustrajnost u cilju da Splitskom festivalu zajednički vratimo zasluženi sjaj i status koji ga čine jednim od zaštitnih znakova Splita, ali i međunarodni karakter koji bi splitsku kulturu i glazbu zasluženo promovirao u širim razmjerima. 

- Vesele me najave o programu koji će donijeti glazbu i optimizam na naše ulice i trgove u trenutku kada smo toga svi itekako željni, kazao je gradonačelnik Puljak izrazivši nadu da će procijepljenost građana i epidemiološka situacija dopustiti opušteniju atmosferu i druženje bez rizika za zdravlje i sigurnost naših građana. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. srpanj 2021 00:27