StoryEditor
ShowbizVirtualni koncerti?

The Beach Boysi prodali autorska prava na svoje pjesme: otišli korak dalje od Neila Younga ili Boba Dylana i odrekli se čak i imena benda

Piše PSD
23. veljače 2021. - 09:18
AFP

Pop i rock sastav The Beach Boys prodali su autorska prava na svoje pjesme baš kao što su to nedavno prije njih učinili Bob Dylan, Neil Young, Stevie Nicks. Međutim, ovaj band je otišao još korak dalje i prodao kompletno intelektualno vlasništvo što uključuje čak i ime njihovoga benda kojim će se novi vlasnik moći slobodno koristiti kako bi organizirao njihove koncerte zahvaljujući novoj tehnologiji.

A novi vlasnik je grupa Iconic Artists Group, koju vodi glazbeni manager Irving Azoff, izvijestila je Kuća slavnih rock and rolla. Azoff je u izjavi za medije bend nazvao nacionalnim blagom i izrazio zadovoljstvo što mu je povjereno da čuva to naslijeđe.

Članovi sastava Brian Wilson, Mike Love, Al Jardine i Carl Wilson također su bili emotivni u svojoj izjavi i istakli da je vrijeme provedeno u bendu i stvaranju glazbe za njihove fanove bilo jedno od najljepših u njihovim životima. 

-Već više od pola stoljeća svjedoci smo kako se generacije obožavatelja sa svih strana svijeta okupljaju kako bi proslavili našu glazbu, plesali i pjevali uz pjesme koje volimo i izvodimo desetljećima. Dok gledamo prema predstojećoj 60. godišnjici Beach Boysa, željeli smo partnera koji će proširiti mogućnosti za naš brend, uz istovremeno očuvanje naše tradicije kao benda čija glazba nadilazi test vremena, stoji u izjavi benda.

- Uvjereni smo da su Irving i Iconic idealni partneri i sigurni smo da je trajno nasljeđe Beach Boysa u najboljim mogućim rukama. Jako smo ponosni na ono što smo postigli kao Beach Boysi i na to kako naše pjesme i dalje odzvanjaju kod naših obožavatelja, dodali su.

A očuvanje tradicije moglo bi doći na posve netradicionalan način. Otkupljivanjem autorskih prava, novi vlasnici omogućavaju sebi da uz nove tehnologije kao što je CGI organiziraju koncerte nalik pravima čak i kada izvođača više ne bude što je svakako odlična prilika za zaradu.

Koliko su The Beach Boys inkasirali zahvaljujući prodaji prava još se ne zna jer je ugovor tajna, ali primjera radi Neil Young je pola svojeg kataloga, dakle više od 1000 pjesama prodao za 150 milijuna dolara, a Bob Dylan je za svoj dobio oko 300 milijuna dolara. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. veljača 2021 11:13