StoryEditor
ShowbizSve je to glazba

‘Javljamo se na njenu molbu...‘: preko udruge hrvatskih glazbenika poruku konačno poslala i Josipa Lisac, osvrnuli su se na kaznenu prijavu

Piše L.L.
20. veljače 2020. - 17:31
Hina/Pool/Damir Sencar

Ne stišava se bura oko izvedbe "Lijepe naše" koju je priredila Josipa Lisac na inauguraciji Zorana Milanovića. Glazbena diva osebujnog izričaja izazvala je buru reakcija na društvenim mrežama, ali i jednu kaznenu prijavu.

Priopćenjem su danas reagirali iz Croatia Recordsa i Hrvatske glazbene unije, a njihovu poruku javnosti prenosimo u cijelosti.

"Ovim putem se obraćamo svim medijima i sudionicima rasprave na društvenim mrežama, koji već dva dana neumorno raspravljaju o himni i izvedbi proslavljene glazbene dive, gospođe Josipe Lisac. Nažalost, ovdje se radi o potpunom nepoštivanju umjetničke slobode i kreacije glazbenice čiji stil obožavaju sve generacije i vide ju kao jednu od najvećih legendi domaće glazbene scene.

Svakom dobronamjernom čovjeku je jasno da se ne radi o nikakvom vrijeđanju himne, stil i način interpretacije gđe Josipe Lisac je opće poznat i ova je situacija još jedan dokaz da živimo u društvu u kojem su ozbiljno poljuljane osnovne ljudske i kulturne vrijednosti, kao i način komunikacije.

Na molbu gđe Josipe Lisac, željeli bismo Vas obavijestiti da ona više neće komentirati reakcije na izvedbu himne Republike Hrvatske prilikom prisege predsjednika Zorana Milanovića. Isto tako neće komentirati niti prijedloge za kaznenu prijavu niti bilo kakve slične buduće reakcije pojedinaca, udruga ili institucija, neovisno o kojem mediju se radi.

Protekli dani bili su izrazito zahtjevni, stoga Vas molimo da imajući u vidu njezinu uvijek dobru suradnju sa svim medijima, poštujete njezinu privatnost. Zahvaljuje na podršci i tome što su mediji kroz silne osvrte svima prenijeli vjernu sliku sadašnjeg stanja u našem društvu.

Josipa Lisac, nedavno je napunila sedamdeset godina života, a u 53 diskografske godine snimila je iznimna glazbena djela kojima i danas izaziva divljenje na svojim brojnim koncertima. Isto tako jedna je od najnagrađivanijih glazbenica koja je za svoja dostignuća sa suradnicima osvojila čak dvadeset i dva Porina, a ove godine na svečanoj dodijeli u Rijeci, 27. ožujka Upravni odbor Porina dodijelit će joj i Porin za životno djelo.

Josipa Lisac unikatna je pojava hrvatske glazbene scene, glazbenica vrijedna poštovanja i divljenja.

"Sve je to glazba, a glazba jest ili je nema." Josipa Lisac", navodi se u priopćenju koje potpisuju Želimir Babogredac, direktor Croatia Recordsa i Nikša Bratoš, predsjednik HGU.

image
Goran Mehkek/Hanza Media

Izdvojeno

12. srpanj 2020 02:39