StoryEditor
ShowbizLjutnja i olakšanje

Padma Lakshmi progovorila o kasno dijagnosticiranoj endometriozi i zdravim navikama koje su joj promijenile život u 40-ima

Piše PSD
14. srpnja 2020. - 16:53
AFP

Padma Lakshmi (49) u velikom je intervjuu za Women's Health progovorila o kasno dijagnosticiranoj endometriozi, stanju koje pogađa otprilike jednu na deset žena u svijetu. 

Manekenka, autorica i voditeljica planetarno popularnog showa Top Chef otkrila je kako je dijagnoza kod nje izazvala, osim olakšanja nakon operativnog zahvata, i dozu ljutnje. Budući je prvu menstruaciju dobila s 13 godina, a dijagnozu s 36, prošlo je, tvrdi, i previše "izgubljenih tjedana" života.

Lakshmi je rođena u Indiji, no veći je dio života provela u SAD-u. Zbog svojih je ekstremno jakih menstrualnih tegoba više puta tražila pomoć stručnjaka, no ona je došla, svjesna je danas, prekasno.

"Promislila sam, čekaj malo, mogla sam imati ovu operaciju kad mi je bilo 20, a ne s punih 36 godina. Šokirana sam da se na mome putu nije našla profesionalna osoba koja bi zaključila da su moji grčevi neuobičajeno jaki...", priča Lakshmi, koja iz braka s autorom Salmanom Rushdijem ima 10-godišnju kći Krishnu.

Što je endometrioza?

Endometrioza je bolest od koje pati jedna na deset žena u svijetu, često bez da to zna. Stanje je to u kojemu se endometrij, membrana maternice, širi izvan maternične šupljine i oblaže jajnike, jajovod, pa čak i organe smještene u trbušnoj šupljini, a nosi sa sobom čitav niz problema.

Stanje je praćeno simptomima poput ekstremno jakih mjesečnica (krvarenja), nepravilnosti menstruacije i probadajuće boli tijekom njenoga trajanja. 

Budući da tkivo sluznice maternice, premda je smješteno na krivom mjestu, odgovara na iste hormone na koje odgovara i kada je smješteno u maternici, ono tijekom menstruacijskog ciklusa može ne samo krvariti, već i uzrokovati grčeve, kao i bol koju mnoge pacijentice opisuju nepodnošljivom.

"Radi se o 23 godine, po 12 mjeseci u godini, od kojih 12 tjedana jednostavno nisam mogla funkcionirati. Propušteni treninzi odbojke, školski ples, ispiti, druženje s obitelji i kuhanje s majkom... Sve sam propuštala kao tinejdžerica", opisala je svoje stanje Padma Lakshmi za People.

Poznata publici Top Chefa kao velika gurmanka i poznavateljica kulinarskih vještina, Lakshmi je, osim o svom zdravstvenom stanju, progovorila i o načinima koji joj pomažu u zdravome življenju. Otkrila je tako da se preporodila otkako ide na pilates.

"Počela sam ići na pilates prije godinu dana, na preporuku svog kiropraktičara", otkriva manekenka kojoj je u dobi od 13 godina dijagnosticirala skolioza. "U nesreći mi je stradala ruka, a tada mi je napukao i kuk, što je ostavilo trajne posljedice. Pilates mi je promijenio tijelo. Učinio me snažnom na mjestima za koje i nisam znala da bi trebala biti snažna. Imam stražnjicu koju nisam imala za vrijeme karijere modela!", priča oduševljeno nekadašnja glumica i manekenka.

U 40-ima održava zdravi i fit izgled prehranom koja se pretežito bazira na unosu biljnih proteina, a na njenome tanjuru svaki se dan nađe zeleno lisnato povrće. Tijekom snimanja showa koji ju je približio široj publici, Lakhsmi si, kaže, dozvoli i poneko uživanje u obilatijem obroku od crvenog mesa ili piletine. 

"Jako mi je važan proces kuhanja s Krishnom. Pokušavam joj kroz našu zajedničku pripremu obroka prenijeti tradiciju, ali i usaditi neke vrijednosti, da živi moralno, orijentira se na detalje i bude fokusirana", kaže slavna Indijka koja s bivšim suprugom odgaja svoju 10-godišnjakinju.

 

Izdvojeno

03. kolovoz 2020 10:47