Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
ShowbizOVO JE J.R. AUGUST

Otac je ‘bauštelio‘ da mu kupi klavir, Nikola je selo napuštao samo radi glazbe, borio se s bolešću i pobijedio!: otkrivamo tko je senzacija Porina

Piše M.Dr.
21. veljače 2020. - 11:01
Tomislav Krišto/Hanza Media

- Nisi ti svjestan svoje veličine, a u tome i je tvoja veličina! - komentirao je poklonik hrvatskog glazbenika J.R. Augusta na Facebooku, nakon što je mladi pjevač i multiinstrumentalist nominiran za Porina u čak pet kategorija!

I njega su tolike nominacije iznenadile, sudeći prema njegovoj reakciji na društvenim mrežama.

Tko je uopće J.R. August?

Pravo ime mu je Nikola Vranić, rođen je 1989. godine, umjetnik je, skladatelj, kantautor i multiinstrumentalist iz Zaboka.

"Od rođenja živim u selu Jakuševec pokraj Zaboka, kojeg sam kraće ili dulje napuštao zbog školovanja ili glazbe. Roditelji su rano zamijetili moj talent, pa sam za četvrti rođendan na dar dobio sintesajzer Casio, koji je istog trena postao fokus mog života.

Dvije godine kasnije tata je zbog moje opsesije instrumentom otišao raditi u Njemačku na nekoliko mjeseci, kako bi zaradio novac za pianino, jer je moja profesorica klavira inzistirala na tome.

Od trenutka kad sam vidio instrument u kombiju, nisam mogao skinuti pogled s njega. Kad je nekoliko minuta kasnije bio instaliran u moju sobu, u kojoj je i danas, i nakon što je čovjek koji ga je naštimao odsvirao nekoliko taktova boogie-woogieja, bio sam u transu!"- ispričao je Vranić prošle godine u razgovoru za Jutarnji.

Nikola Vranić, alias J.R. August, tijekom 90-ih je odrastao uz Beatlese, Stonese, ali i Parni valjak, Psihomodo Pop i Pipse, da bi već s dvanaest godina počeo svirati u vinoteci restorana Zaboky.

Tu svirku mu je dogovorio tata, a kako je bio jeftin, vlasnik ga je zavolio i počeo ga sve češće angažirati.

- Znao sam svirati i po dvanaest sati u istom danu za sve veće i raznovrsnije grupe ljudi i s vremenom postajao sve iskusniji, ali i sve nezadovoljniji.

Želio sam osnovati rock n’ roll bend i nastupati pred publikom svojih godina. To sam i napravio u 8. razredu i bio presretan - objasnio je J.R. August.

U srednjoj školi prebacio se na Eminema, 2Paca, Wu Tang Clan, pa osnovao grupu "Nautilus" s pjesmama na hrvatskom jeziku, koja je postala cover band s redovnim vikend-gažama.

Kasnije se pridružio varaždinskoj grupi Voodoo Lizards. Uslijedila je faza Boba Dylana, Neila Younga, Willieja Nelsona, Bona Ivera. Tada je odlučio postati kantautor.

No nije sve bilo idealno. Velika želja i "izgaranje" doveli su ga do depresije, s kojom se borio dvije godine.

U međuvremenu je izdao prvi EP "Change of Seasons", zamijećen i zbog videospotova koje je snimao s prijateljem, snimateljem Lukom Smukom.

Prvu pjesmu s EP-ja njegova poznanica poslala je menadžerici benda Coldplay, pa je ona završila na top 25 listi najboljih pjesama po izboru tog benda.

Hiperzenzibilna duša, kakav je J.R. August očito, bacila ga je u borbu s depresijom, napadajima panike, anksioznosti i nesanice, ali i u hiperproduktivnost. Jedno je ljeto tako napisao, kako je priznao, preko stotinjak pjesama.

Stvaralaštvo ga je i spasilo, kazao je. Počeo je bolje spavati i jesti, a sve bez trošenja ikakvih tableta.

Zaposlio se u osnovnoj školi, a onda je i sve u glazbi počelo sjedati na svoje mjesto.

Nakon pet EP izdanja, objavom albuma albuma "Dangerous Waters" u listopadu 2019. godine zatvorio je jedno i otvorio novo poglavlje u životu. A nominacije za najprestižniju glazbenu nagradu očit su dokaz da je sjajna.

 

#J.R. AUGUST#NOMINACIJE ZA PORINA#NIKOLA VRANIć

Izdvojeno