StoryEditor
ShowbizO JODLANJU I OSTALOM

Maribor opet zabranio Thompsona, odluku obrazložili na 55 stranica! Reakcija pjevačevog odvjetnika puna Janše, Bleiburga, komunističkih silovanja...

Piše PSD
21. svibnja 2020. - 17:56
Marko Perković ThompsonNikša Stipaničev/Hanza Media

"Zaprepašteni smo odlukom naših susjeda Slovenaca kojom zabranjuju nastup Marka Perkovića Thompsona, tim više što je, primjerice, Riblja čorba nedavno nastupala u toj maloj zemlji.

Tužno..." - komentirali su za 24sata članovi benda "Niprije", koji se proslavio obradama Thompsonovih "Čavoglava".

Poručili su kako "suosjećaju s Thompsonom, jer je i njima Stožer civilne zaštite zabranio nastupe", te da je moguće da su "članovi stožera latentni Slovenci".

Mariborska općinska uprava je, naime, po drugi put zabranila Thompsonov koncert, kojeg je hglazbenik ondje želio održati i prije tri godine.

Organizator Milan Trol se žalio slovenskom Upravnom sudu, pa se ponovno odlučivalo o Thompsonovu nastupu, a mariborska uprava je sada donijela istu odluku, kao i prije tri godine. Obrazložila ju je na čak 55 stranica.

Policija je priložila snimke Thompsonovih nastupa, incidenata i uzvikivanja ustaškog pozdrava, odgovore zemalja Europe koje su mu zabranile nastupe i zaključila da bi Thompsonov koncert u Mariboru ugrozio ljudska prava etničkih zajednica, Srba, Roma i Židova, koje žive u Mariboru.

image
Thompsonov koncert uoči Oluje lani na splitskoj Rivi
Joško Ponoš/Hanza Media


O svemu se na službenoj Facebook stranici pjevača zajedničkim priopćenjem očitovao menadžment i odvjetnik Marka Perkovića Thompsona, Davorin Karačić, a priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Najnovija odluka mariborskih općinskih vlasti u Republici Sloveniji, da se zabranjuje koncert Marka Perkovića Thompsona u Mariboru, s razlozima koji su u toj odluci navedeni, a gdje se spominje mogućnost pozivanja na nacionalnu mržnju, isticanje fašističke ikonografije i činjenje kažnjivih djela, ponovno predstavlja političku odluku koja nema veze sa zdravim razumom.

Netočni su navodi da bi Marku Perkoviću Thompsonu ikad igdje bio zabranjen nastup, budući da osim ove nakaradne i sa zdravim razumom, suprotne odluke, ne postoji nikakva odluka bilo kojeg tijela lokalne ili centralne vlasti, kojom bi se zabranio nastup Marka Perkovića Thompsona.

Navodima o ustaštvu te o činjenju kažnjivih djela kao i o pozivanju na mržnju, gradska vlast Maribora ne samo što onemogućuje pojedinca u obavljanju svog posla te prava rad, jer ovakvi neosnovani i promašen argumenti za posljedicu upravo i imaju uskratu prava na rad, lokalna mariborska vlast vrijeđa i ponižava Republiku Hrvatsku.

Naime, zakonito i redovito ponašanje, održavanje koncerata na kojima se ne čine nikakva kažnjiva djela, dakle nešto što je u Republici Hrvatskoj sasvim uobičajeno i prihvatljivo, nazivati i opisivati na način kao je to učinila mariborska vlast, je faktički davati ocjene o Republici Hrvatskoj kao državi u kojoj je uobičajeno ono što bi u nekim drugim zemljama, (kao što to pokušavaju reći mariborski potomci radnika iz nekih država bivše Jugoslavije koji su odjednom postali Slovenci) bilo neprihvatljivo.

Jasno je i vidljivo da se u konkretnom slučaju radi o prvenstveno unutarpolitičkoj problematici u Sloveniji.

Naime, ljevičarska vlast koja je u ratu s patriotskim snagama koje vodi Janez Janša, ovakvim ocjenama Marka Perkovića Thompsona kao i priredaba na kojima nastupa kao i posjetitelja takvih priredaba, želi uputiti poruku Janezu Janši, koji je podržao održavanje koncerta Marka Perkovića Thompsona pri prvoj zabrani, koju je i nadležni sud utvrdio kao nezakonitu, te ga očito proglasiti fašistom, što je standardna floskula onih koji sami vole i podržavaju komunistička klanja, silovanja i otimanja.

Najžalosnije u svemu tome je činjenica i spoznaja da oni koji su se prema Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata i poslije, odnosili s poniznim poštovanjem, koji su u Hrvatsku gledali kao u nešto s čim se nije dobro konfrontirati, sad iskorištavaju okolnost da Hrvatska već 20 godina nema državnika, nego sitne činovnike koji vlastitu komociju i privilegije, mijenjaju za slabljenje položaja vlastite zemlje i time neizravno podržavaju ponižavanje vlastitog naroda.

Svjedoci smo i da ljudi, koji su prije 25 godina, pokorno i ulizivački obilježavali obljetnicu blajburškog masovnog komunističkog zločina, u nadi da će time na svojoj strani imati pobjedničku Hrvatsku Vojsku, hinjski i nezahvalno obilježavanje jednog vjerskog događaja pokušavaju iskoristiti za slabljenje položaja kako Hrvata u BiH, tako i Republike Hrvatske.

Organizator koncerta će, kako je i do sada uspijevao, ponovno oboriti ovu nakaradnu odluku ali ostaje gorak okus da su oni koji su nekoć bilo jako pristojni, zapravo prikrivali svoje prave namjere i svoj pravi odnos.

Najmanje što Republika Hrvatska može napraviti za zaštitu digniteta kako sebe tako i svojih državljana, da zabrani ulaz u Republiku Hrvatsku svim onima koji su donijeli ovu uvredljivu odluku uz istodobno poštovanje i uvažavanje slovenske države i slovenskog naroda, jer, kao što su vjerojatno i oni svjesni, danas oni koji su Slovenci postali nedavno, a u sebi intimno imaju podrugljiv te supremacijski odnos prema Sloveniji i Slovencima zabranjuju hrvatskog izvođača, a sutra bi im možda polka i jodlanje predstavljali izraz fašizma.

Odvjetnik Davorin Karačić i Menadžment Marka Perkovića Thompsona".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2021 16:57