StoryEditorOCM
TV&Reality‘HITNA SLUŽBA‘

‘Preklinjao je za ulogu kao pas!‘: danas je 30. rođendan kultne serije, ove pikanterije niste znali. Čamila je u bunkeru

Piše Marija Čović
19. rujna 2024. - 07:00

Danas je on hollywoodska legenda, dvostruki oskarovac, prosijedi šarmer u sretnom braku s priznatom odvjetnicom za ljudska prava, a u svjetsku orbitu izbacila ga je uloga u televizijskoj seriji koja se počela prikazivati prije tri desetljeća, 19. rujna 1994. godine.

Radi se, dakako, o Georgeu Clooneyju i seriji "ER" (Hitna služba), jednoj od najuspješnijih dramskih serija u televizijskoj povijesti, koja se prikazivala 15 sezona, a posljednja od ukupno 331 epizode emitirana je 2. travnja 2009. godine. Premda je to danas teško zamisliti, izvršni poducent serije John Wells kazao je kako ga je Clooney preklinjao za ulogu u seriji.

Molio za ulogu

- U to je vrijeme imao 33 godine i još je bio u potrazi za ulogom koja bi mu omogućila proboj. Drugog dana nakon što smo počeli s pripremama, George je došao u naš ured i nije želio otići dok mu ne dozvolim da se pojavi na audiciji. Dočepao se materijala i bio je poput psa koji je dobio kost – ispričao je jednom prilikom Wells.

image

Georgea Clooneyja je ‘Hitna služba‘ promovirala u svjetsku zvijezdu

AFP

Constant C Productions/Collection Christophel Via Afp

Serija se bavila profesionalnim i privatnim životima liječnika, medicinskih sestara i ostalog osoblja hitne službe izmišljene bolnice u Chicagu. Poznata po svom intenzitetu, radnja se vrtila oko izazova i odluka koje su značile život ili smrt s kojima se osoblje suočavalo na dnevnoj bazi.

Osim hitnim medicinskim slučajevima, radnja se bavila i drugim problemima poput pretrpanih čekaonica, manjka osoblja, edukacije novih liječnika... Osim za Clooneyja, serija je bila odskočna daska i za niz drugih glumica i glumaca, poput Julianne Margulies, Eriqa La Sallea, Noaha Wylea, Mauru Tierney, kao i našeg Gorana Višnjića, koji je u "ER-u" od 1999. do 2008. glumio dr. Luku Kovača.

image

Goran Višnjić je od 1999. do 2008. glumio dr. Luku Kovača

AFP

/Photo12 Via Afp

Druga najdugovječnija serija medicinske tematike iza "Uvoda u anatomiju", "Hitna služba" je najnagrađivanija medicinska drama, osvojila je 128 različitih nagrada struke od 440 nominacija, među njima je i brojne nagrade Emmy za glumačka ostvarenja, ko  i za najbolju dramsku seriju 1996. godine.

Scenarij čekao 20 godina

Još 1974. pisac Michael Crichton je napisao scenarij tada naslovljen "ED" (emergency department), temeljen na vlastitim iskustvima koje je stekao radeći u užurbanoj hitnoj službi kao student medicine. Producenti nisu bili zainteresirani za scenarij i Crichton se okrenuo drugim projektima, 1990. je objavio "Jurski park" i tri godine kasnije započeo suradnju s redateljem Stevenom Spielbergom na adaptaciji te knjige u filmski hit.

Potom su se Crichton i Spielberg okrenuli onome što je postalo poznato kao "ER", ali je Spielberg odlučio umjesto filma snimiti dvosatnu pilot epizodu za televizijsku seriju smatrajući kako je tako moguće razviti različite priče. U konačnici je projekt prihvatila mreža NBC, a scenarij prema kojemu je snimljena pilot epizoda bio je praktički nepromijenjen u odnosu na ono što je Crichton napisao dva desetljeća prije.

image

Alex Kingston, Eriq Lasalle, Laura Innes, Anthony Edwards, Gloria Reuben, George Clooney, Julianna Margulies, Noah Wyle i Maria Bello, glavna glumačka postava četvrte sezone ‘Hitne službe‘

PROFIMEDIA

All Film Archive/warner Bros Tv/Mary Evans Picture Library/Profimedia/All Film Archive/warner Bros Tv/Mary Evans Picture Library/Profimedia

Jedine bitne promjene bile su da je jedan muški lik promijenjen u ženski (Susan Lewis), a lik Petera Bentona promijenio je rasu u Afroamerikanca. Vrijeme trajanja pilot epizode skraćeno je za 20 minuta kako bi se uklopio u prostora u NBC-jevom programu, a zbog nedostatka novca i vremena da se napravi set za snimanje, pilot epizoda snimljena je u nekadašnjoj bolnici Linda Vista u Los Angelesu, koja je prestala s radom 1990. godine.

Medicinska točnost

Kasnije je set za snimanje serije napravljen u studijima Warner Bros.-a u Burbanku u Kaliforniji, a neke od vanjskih scena snimane su na lokacijama u Chicagu. NBC je naručio šest epizoda, a nakon uspjeha pilot epizode, usprkos činjenici da je prikaza u istom terminu dok je na ABC-ju išao Monday Night Football, serija je prebačena u večernji termin četvrtkom i njezin put prema uspjehu je krenuo.

Nije ga poremetila ni činjenica da se u istom terminu na CBS-u emitirala nova medicinska drama "Chicago Hope", ali ona je potrajala samo šest sezona, za razliku od "ER-ovih" 15. Jedan od razloga uspjeha svakako je bila i posvećenost medicinskoj točnosti.

image

Julianna Margulies i George Clooney

AFP

Constant C Productions/Collection Christophel Via Afp

Završna, dva sata duga epizoda posljednje, 15. sezone, emitirana je 2. travnja 2009. godine, prethodila joj je jednosatni specijal, retrospektiva serije. Pola minute reklama u toj posljednjoj epizodi koštalo ke 425.000 dolara, što je više od trostruko veći iznos od 135.000 dolara koliko su se reklame plaćale tijekom sezone.

Originalnu glavnu glumačku ekipu činilu su Anthony Edwards kao dr. Mark Greene, George Clooney kao dr. Doug Ross, Sherry Strinfield kao dr. Susan Lewis, Noah Wyle kao student medicine John Carter, i Eriq La Salle kao dr. Peter Benton. Kako se serija nastavila, napravljene su neke bitne promjene, primjerice, medicinska sestra Carol Hathaway, koju je glumila Julianna Margulies, koja se pokušala ubiti u pilot epizodi, postala je stalni član glavne ekipe, a za to je navodno najzaslužniji bio Spielberg.

Relevantna tematika

S godinama se ekipa mijenjala, Clooney je seriju napustio 1999. kako bi se fokusirao na filmsku karijeru, sljedeće godine je otišla i Margulies, u osmoj sezoni seriju su napustili i La Salle i Edwards...

Tipične epizode uglavnom su se fokusirale na hitnu službu, većina scena odvijala se u bolnici ili okolnom području, ali gotovo sve sezone sadržavale su barem jednu priču koja se odvijala izvan bolnice i Chicaga, primjerice u Kaliforniji, na Havajima, u demokratskoj Republici Kongo, Francuskoj, Iraku i Sudanu.

image

Ekipa ‘Hitne službe‘ s Goranom Višnjićem

AFP

Constant C Productions/Collection Christophel Via Afp

Producent John Wells je u jednom razgovoru rekao kako su davali pozornost Kongu i Darfuru kad to nitko drugi nije činio jer su imali puno veću gledanost od večernjih vijesti i tako su između 25 i 30 milijuna ljudi osvijestili o tome što se događa u Africi. Serija se bavila i socijalno-političkim temama poput AIDS-a i HIV-a, transplantacije organa, mentalnih bolesti, krijumčarenja ljudima, rasizma, eutanazije, ovisnosti, siromaštva i prava homoseksualaca.

Tarantino režirao epizodu

U prvoj sezoni "ER" je u prosjeku imala 19 milijuna gledatelja po epizodi, zahvaljujući čemu je bila druga najgledanija serija iza "Seinfelda", a sljedeće dvije sezone bila je najgledanija serija u Sjevernoj Americi. Gotovo pet godina se sa "Seinfeldom" borila za primat, a kad se 1998. "Seinfeld" prestao emitirati, "ER" je zasjela na vrh gledanosti.

image

Julianna Margulies i Anthony Edwards s nagradama glumačkog ceha

AFP

Vince Bucci/Afp

Bila je to serija koja je privukla i Quentina Tarantina, svježeg od osvajanja Oscara za "Pulp Fiction", da režira jednu epizodu, a među gostujućim glumcima bila su i imena poput Ewana McGregora, Kirsten Dunst, Gabrielle Union, Lucy Liu, Taraji P. Henson, Dakote Fanning, Williama H. Macyja, Alana Alde, Sally Field, Raya Liotte, Jamesa Woodsa, Foresta Whitakera, Stanleyja Tuccija, Ernesta Borgninea...

image

Ray Liotta bio je među brojnim zvijezdama koje su gostovale u seriji

AFP

/Photo12 Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 07:38