StoryEditorOCM
ShowbizŽIVI MIRNIM ŽIVOTOM

Luky je imao hitove i Porine, pa ‘iščezao‘! Nitko nije znao gdje je, sreli smo ga s djecom i suprugom, evo fotopriče

Piše Ivana Prgomet
28. rujna 2024. - 07:43
Dragana Lukića Lukyja s obitelji smo prošlog vikenda sreli u Starom Gradu, gdje je njegov otac Saša Lukić bio angažiran na manifestaciji Dani u ValiDuje Klarić/Cropix

Splitskog kantautora Dragana Lukića Lukyja godinama nismo vidjeli u javnosti.

Talentirani glazbenik koji se debitantski samostalno pojavio s albumom "Ararita" 2003. godine i napravio senzaciju, iste godine osvojio Porina za najbolji pop-rock i rock album. Dobio je Porina i 2005. za produkciju godine, za album "Maxon Universal" grupe TBF.

image

Luky na koncertu u splitskom klubu O‘ Hara 2007.

Jakov Prkić/Cropix

Drugi album V.I.T.R.I.O.L. objavio je 2006. godine. Treći album Hvala:) izdao je 2012., te je on posljednji dio trilogije.


Kao glazbeni producent radio je i svirao na albumima "Daleke obale", Dina Dvornika, Laufera, Urbana, Olivera Dragojevića i TBF-a. Koautor je pjesme "Morski vuk" u izvedbi Olivera Dragojevića i Tonyja Cetinskog, i drugih.


Posljednjih godina Luky se povukao iz javnosti. Živi na Korčuli mirnim obiteljskim životom. Oženio se za liječnicu s kojom je zasnovao obitelj. Uživa u obiteljskom životu, brine se o maslinama, brodu, lovi ribu... Inače Luky je na Korčuli i proveo većinu ranog djetinjstva dok nije krenuo u osnovnu školu u Splitu.

Naš fotoreporter Duje Klarić snimio ga je na Hvaru u Starom Gradu s obitelji, proteklog vikenda, na festivalu brodova, mora i mornara, gdje je njegov otac Saša Lukić bio angažiran u organizaciji.

image

Osmijeh splitskog glazbenika sve govori: on uživa u životu

Duje Klarić/Cropix
image

Luky je jako sretan kako tata

Duje Klarić/Cropix

Gdje je danas i  na čemu radi, pokušali smo doznati, pa smo nazvali Lukyja koji nam je rekao da trenutačno nije od izjava i intervjua, no otkrio nam je da ove zime planira snimiti novi singl, što će zasigurno oduševiti njegove brojne fanove.

image

Luky uživa u obiteljskom životu i nema želje govoriti za medije

Duje Klarić/Cropix

Luky je glazbeni put započeo u splitskoj grupi "Tužne uši", a nakon toga prešao je u grupu "Đavoli". Grupa je puno putovala i nastupala, a onda im se na turneji krajem 1988. godine dogodila nesreća dok su putovali na nastup u Niš. U nesreći je Luky teško stradao i bio klinički mrtav nekoliko minuta. Ta nesreća imala je znatan utjecaj na njegov glazbeni put, ali i, godinama kasnije, na rad na vlastitoj duhovnosti, piše Dnevno.hr.

image
Jakov Prkić/Cropix

"Nekoliko godina nakon prometne nesreće i toga iskustva nisam se aktivno bavio nikakvim duhovnim disciplinama, no u meni se očito dogodio ‘klik’, a da toga i nisam bio svjestan. Boravio sam tih nekoliko minuta s druge strane života i to je iskustvo očito na mene ostavilo predubok pečat da bih to tek tako zaboravio – takva su iskustva očito presnažna.

Nakon nekoliko godina shvatio sam da moram istražiti taj svijet i moja potraga za duhovnom stazom je počela. Bavio sam se širokom lepezom vrlo kompleksnih koraka na duhovnoj stazi. Od meditacije i joge, koje su mistične discipline, sve do složenih duhovnih operacija hermetizma, kabalistike te ostalih kompleksnih disciplina modernog gnosticizma.

Neke od njih iziskivale su višemjesečna osamljivanja, potpuni asketizam koji podrazumijeva život u jednoj bijeloj odori koju sam moraš prati svaki dan, odricanje od alkohola, hrane animalnog porijekla, samo biljke i voda. To je intenzivno trajalo šest do osam godina, s tim što sam otprilike zadnje dvije već počeo lagani povratak u svjetovne sfere…", rekao je Luky za portal Atma.

image
Jakov Prkić/Cropix

Otkrio je tada kako se, nakon povlačenja iz javnosti, vratio među ljude, odnosno, kako je rekao, životu prosječnog Dalmatinca.

“U svojoj biti ja pripadam zapadnoj civilizaciji, a to jest civilizacija druženja, zajedničkog rituala, predstave, arene… Malo ljudi bi kod nas imalo razumijevanja za nekog tko po 20 sati na dan meditira pod stablom ili na vrhu brda, što je misticima istoka uobičajeno. Zbog toga sam se nakon ciklusa koji sam prošao odlučio vratiti životu prosječnog Dalmatinca koji voli more, prijatelje, ćakulu, lipu pismu i vino te se baviti svojom umjetnošću”, rekao je Luky. 

Svoju duhovnost izrazio je i tetovažama. Na glavi ima stiliziranog dupina koji prikazuje njegovu privrženost moru, na ruci egipatski motiv “djevojku s lotosima”, koja je simbol nevinosti, a na drugoj ruci je prikaz prosvjetljenja.

image

Ante Tomić, Mani Gotovac, Zoja Odak i Dragan Lukic Luky snimljeni 2010.

Nikola Vilić/Cropix

“Često sam pisao, aranžirao ili producirao neke pjesme ili cijele albume samo da pokažem na tom oglednom primjeru: evo, ljudi, može se to i ovako! Ne volim povlađivanje stereotipima, volim progres, napredak, nove ideje, nove tehnologije. Znanost u tom smislu smatram, kao i umjetnost, osnovnim pokretačima ljudskog napretka i rasta. Ovo je vrlo važno jer nova otkrića i novi načini postojanja nisu mogući bez znanstvenih istraživanja i umjetničkog propitivanja”, rekao je.

“Najvažniji i jedini plan koji imam za budućnost jest - biti što više na moru. Samo more mi je važno, sve ostalo je farsa”, rekao je Luky.

Osvrnuo se i na glazbenu karijeru i rekao da je ponosan što je glazbi uvijek pristupao bez ikakivh kalkulacija i davao od sebe najbolje što je znao.

“Zahvalan sam ponajviše upravo glazbi i moru jer me nikad, ali baš nikad nisu izdali. Stoga sam zahvalan što radim ono što najviše volim i živim na način koji volim. Slobodu cijenim najviše od svega. Slobodu svakog ljudskog bića da bude ono što želi biti, bez straha i srama”, poručio je Luky.

image

Splitski kantautor Dragan Lukić Luky 2008. osnovao je zakladu za pomoć nezbrinutoj djeci Ararita

Nikola Vilić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2024 07:43