StoryEditor
PutovanjaPRIČA O OPSTANKU

Voljeli bi se maknuti iz Splita, a nemate ideju? Veličanstvene utvrde ovog grada kao da zovu, pogled s vidikovca u selu Ključ otključava bujnu maštu

Piše Marijana Klarić
17. svibnja 2020. - 09:10
Zvonimir Barišin/Hanza Media

Priča o Drnišu, priča je o opstanku, kojemu svjedoči gotovo sve što vam pogled takne u šetnji kroz grad na rijeci Čikoli, nastao iz utvrda građenih za vrijeme proboja Turaka.

Naš fotoreporter njegovu je stamenu ljepotu zabilježio u ovaj poluoblačni vikend, koji se čini idealnim za bijeg u povijesne priče, koje bi Drniš valjda mogao pričati do prekosutra.

Rijeka i šuma mirišu, valja se paziti tek zmija i dobro obuti, ali ovaj kraj će vas osvojiti mirnoćom i moćnom prirodom.

image
Zvonimir Barišin/Hanza Media


Bilo da ste raspoloženi za šetnje ili vožnje biciklom, bit će vam drago što ste sjeli u automobil i učinili kilometre, a s vrhom Čavnovka, smještenom na 1148 metara, planina Promina lako je dostupna onima kojima su gležnjače i štap u ruci prvi izbor kad pomisle na nedjeljni izlet.

Ali i da ostanete samo u gradu i nadomak njemu, u atmosferi koju sjajnu dočaravaju ove fotografije učinit će vam se da čujete topot koraka vojnika iz tisuću tristo i neke.

image
Zvonimir Barišin/Hanza Media


Drniš obiluje povijesnim spomenicima i ostacima utvrda, kao što je Gradina.

image
Zvonimir Barišin/Hanza Media


Duž kanjona Krke i Čikole, pa i u samom gradu, nalaze se, naime, ostaci više veličanstvenih tvrđava, a premda su neke i starije, sve se smatraju dijelom srednjovjekovnog sustava obrane, koji su izgradile i posjedovale hrvatske velikaške obitelji, poput one najpoznatije na ovom području, obitelji Nelipić.

image
Zvonimir Barisin/Cropix


Od 1322. godine, naime, obitelj Nelipić izborila je dominaciju na drniškom, kninskom i cetinskom prostoru, držeći tako i brojne posjede duž lijeve obale Krke. Sustav srednjovjekovnih utvrda utvrda Ključica, Kamičak, Bogočin, Nečven i Trošenj smatra se jednom od najvećih i najznačajnijih povijesnih obrambenih struktura u Hrvatskoj.

Jedan od ljepših pogleda na utvrdu Ključica nudi se s istoimenog vidikovca u selu Ključ.

Meštrovićeva fontana Vrelo života nešto je što sigurno nećete zaobići u Drnišu.

image
Zvonimir Barišin/Hanza Media


Respektabilno djelo koje je slavni kipar izradio 1906., sa samo 24 godine, samo za sebe priča uzbudljivu priču.

Meštrović ju je izradio prema narudžbi moćnog bečkog industrijalca Karla Wittgensteina, koji mu je bio mecena.

Dvije godine kasnije, u proljeće 1908. godine, fontana je bila jedna od najvećih atrakcija na 30. izložbi bečke secesije. Nakon te izložbe Karl Wittgenstein ugradio ju je u kapelu u predvorju svoje raskošne palače u strogom centru Beča.

Meštrović je od početka želio da njegova rodna općina dođe u njezino vlasništvo, pa je sudjelovao i u njenoj kupnji.

image
Zvonimir Barišin/Hanza Media


Njegov uvjet je bio da se fontana postavi na reprezentativnom mjestu u Drnišu.

image
Zvonimir Barišin/Hanza Media

Arhitekt Slavko Mihok projektirao je tako monumentalno stubište koja vodi s drniške Poljane u perivoj, a u središte stubišta postavio je Vrelo života, baš onako kako je Meštrović želio. Vrelo života u Drniš je dopremljeno 1955., a u drniškom gradskom perivoju svečano je otvoreno 25. kolovoza 1957. godine.

Vrelo života od onda do danas prošlo je stresne i teške godine i prijetilo mu je sve, od klimatoloških nagrizanja, neprijateljske agresije, do vandalskih zahvata zaigranih delikvenata.

No fontana je još uvijek u podnožju stepenica, kao i grad Drniš. Imate ih zašto vidjeti.

#DRNIŠ#IZLET U DRNIŠ#GRADINA DRNIŠ

Izdvojeno

22. svibanj 2020 20:23