StoryEditorOCM
ProstorijaSVI NA NOGAMA

Vila naše stomatologinje podijelila elitni kvart: ‘Ovo morate vidjeti, pogledajte - stavila je čak i ljubičasti krov‘

Piše Korana Sutlić/JL
12. rujna 2023. - 16:44

Mateković je ‘enfant terrible‘ hrvatske arhitektonske scene, njegova djela mnogi vole ili ih izrazito ne podržavaju. Nova se kuća na Gornjem Prekrižju nalazi nedaleko glasovite Okrugle kuće iz 1936. Stjepana Planića.

U ulici Gornje Prekrižje jednoj od zagrebačkih adresa koje se smatra elitnom završava se kuća koja je i prije svog kraja već izazvala diskusiju, dok jedni smatraju da se radi o djelu arhitekture koje na dobar način iskače izvan sheme, drugi se doslovno zgražaju. Uglavnom, na zagrebačkim brijezima gdje stanuje tzv. hrvatska elita, kako čujemo, ovih dana samo se o tome priča.

image

Vanesa Pandzic/Cropix

image

Vanesa Pandzic/Cropix

"Morate vidjeti kuću s ljubičastim krovom, ima četiri razdvojena dijela ", bio je samo jedan od poziva koje sam dobila.

Kada smo stigli na gradilište, kuće čija je investitorica stomatologinja Maja Jagodić Štimac, vlasnica Centara dentalne medicine Štimac, dočekala nas je vila suvremena arhitekture, koja je djelo studia Proarh, arhitekta Davora Matekovića, o čijim smo zgradama pisali mnogo puta. I opet njegovo djelo okolicu ne ostavlja ravnodušnom, baš kao njegova stambena zgrada u ulici Medveščak kod Ribnjaka i ona na kraju Petrinjske ulice, potom vila Issa Megaron na Visu, Osnovna škola Alojzija Stepinca na Vrbanima ili višestruko nagrađivana Zagorska hiža. Njegova se djela mnogima ili jako sviđaju ili su im drska, pa bi za Matekovića mogli ustvrditi da je ‘enfant terrible‘ hrvatske arhitektonske scene. U svakom slučaju kuća još nije u reprezentativnom stanju, oko nje je gradilište, nije uređeno dvorište...

image

Vanesa Pandzic/Cropix

S obzirom na lokaciju, prema gruboj procijeniti vila će kad se završi vrijediti više od dva i pol milijuna eura. Investitorica je poznata stomatologinja dijagnostičarka, jedna od nekoliko vlasnika privatnih klinika koji su u zadnjih desetak godina sagradili svoje vile na Tuškancu, Gornjem Prekrižju ili Pantovčaku, piše Jutarnji.

image

Vanesa Pandzic/Cropix

Inače, ovaj dio grada poznat je po tome da se ovdje može ogledati djela hrvatske arhitekture kroz vrijeme, tako se nova kuća na Gornjem Prekrižju nalazi nedaleko glasovite Okrugle kuće iz 1936. godine arhitekta Stjepana Planića. "Kuća je dobra ako se u njoj može prirediti dobra proslava imendana", govorio je Planić, a dječju sobu uzdignuo je na pijedestal, pronalazimo ovaj podatak u jednom članku Nine Ožegović. Planić je tvrdio da je za obiteljsku kuću bolje da ne impresionira okolinu jer to potiče zavist. Njegova okrugla kuća Vila Fuhrmann sađgrađena je na Gornjem Prekrižju tada gotovo na osami, a koncipirao po "uzoru na istočnjački šator, kao školjku fokusiranu oko ognjišta". Nova kuća na Gornjem Prekruižju, arhitekta Matekovića, kažu neki podsjeća formom na cvijet.

image

Vanesa Pandzic/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 15:44