StoryEditorOCM
ProstorijaKAKO VI RADITE?

Treba li klima uređaj biti upaljen stalno ili samo po potrebi vječna je rasprava, stručnjaci objašnjavaju što je bolje

Piše Dom i Dizajn
24. lipnja 2024. - 15:59

Klima uređaj se smatra jednim od najvećih potrošača električne energije, što znači da je on i najzaslužniji za visoke račune tokom ljetnih dana. Međutim, postoje načini kako to možete promijeniti i smanjiti svoje iznose na računu.

image
Shutterstock

Prije svega budite spremni žrtvovati nekoliko stupnjeva. Iako se smatra da je optimalna temperatura u zatvorenom otprilike šest do sedam stupnjeva niža nego na otvorenom, mnogi vole svoje klime postaviti na 18 ili 19 stupnjeva, jednostavnim postupkom postavljanja klime na 23 stupnja potrošit ćete značajno manje struje u istom razdoblju, piše Dom i Dizajn.

Umjesto da pustite da vam klima uređaj radi po cijeli dan, uključite ga na nekoliko sati jer je sistem za hlađenje najkorisniji kada radi na višoj temperaturi kraće vrijeme. Noviji modeli imaju pametni termostat koji automatski regulira jačinu ako niste kod kuće, a lako ga možete povezati i s mobilnim telefonom i tako regulirati temperaturu. Ako tek sada odlučujete koji klima uređaj ćete kupiti, izaberite onaj s pametnim termostatom i senzorom kretanja. Ipak, savjet stručnjaka za uštedu je da ne uključujete klimu kada niste tu, već se odlučite za jače hlađenje kada dođete kući ili neposredno prije dolaska.

image
Shutterstock

Mnogi korisnici koji su u procesu renoviranja ili uređenja svoga doma postavili stropni ventilator imaju za taj uređaju samo riječi hvale. Stoga, ako imate mogućnost ugradnje ovakvog ventilator nemate što čekati jer će takvo strujanje zraka doprinijeti osjećaju da je prostorija hladnija. Stropni ventilator pomaže da iskorištenu energiju ne "šaljete" vani prebrzo pa će troškovi biti manji. U suprotnom, sistem troši više da bi dobio isto, piše Zdravsvet.com.

image
Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2024 15:59