StoryEditorOCM
ProstorijaSVE JE HRVATSKO

Ema i Ivan su sami osmislili i napravili najslađu kuću od 45 kvadrata u Jadranovu s vau pogledom, pogledajte divotu

Piše Iva Novak/D&D
25. srpnja 2024. - 10:40

Ema Juretić (34), vlasnica brenda Dilemma Posters i Ivan Dilberović (39), grafički dizajner, posve su novi tip iznajmljivača u Hrvatskoj. Inovativni, s vizijom.

Oni su, naime, vlasnici jedne od najljepših malih kuća u Hrvatskoj, smještene u Jadranovu, mjestašcu pokraj Crikvenice. Sa samo 28 i 33 godine odlučili su se na kupnju mini zemljišta sa starom kamenom kućom i od početka su imali jasnu viziju što i kako žele tamo napraviti, piše Dom&Dizajn.

Htjeli su, kako kažu, osmisliti modernu i originalnu kućicu za dvoje koja će ljudima koji borave ovdje ostati zauvijek u sjećanju. Kako bi to postigli, pazili su na svaki, ali baš svaki detalj. Bude se u 5 ujutro kako bi svojim gostima ispekli domaći kruh i napravili svježe cijeđeni sok. 

Ema i Ivan pokazali su svoju kućicu u Jadranovu koja je divna, poput intimnog gnijezda, za bijeg od stresnog života i odmor koji možete provesti uz osobu koju najviše volite.

"Nikad nismo imali tendenciju kupiti niti graditi veliku kuću, jer to nije naš đir. U trenutku kupnje površina kućice bila je samo 16 četvornih metara i bila je preslatka. Za tadašnje potrebe vlasnika i više nego dovoljno. To je prva kućica sagrađena u Havišću, vlasnik je bio arhitekt i zamišljena je kao vikendica za vlasnika i njegovu suprugu.

Jako nam se svidjela njihova filozofija i priča koja prati kućica. Nismo ih, nažalost, imali priliku upoznati, no htjeli smo poštovati primarni cilj kućice. Nakon rekonstrukcije kuća je funkcionalna kao suvremena minijaturna oaza za kratki predah i mala kuća za odmor za dvoje" - pričaju Ema i Ivan i otkrivaju nam da su staru kamenu kućicu u prvom redu do mora sa zemljištem platili 70.000 eura.

image
Rajan Milošević

Kažu da nisu ciljano tražili zemljište ili kuću, nego je to zemljište našlo njih. Zato je kupnja bila potpuno impulzivna odluka.

"Tražeći nešto posve drugo, slučajno smo ugledali oglas i odlučili nazvati i pitati smijemo li samo doći vidjeti kuću jer smo taman prolazili u blizini. Kućica nas je očarala i kupila, a dva dana poslije mi smo kupili nju" - govore Ema i Ivan.

Na ulazu u kućicu, kada su prvi put došli, stajao je lijep željezni natpis na kojem je stajalo AB61. Na pitanje što to znači, objašnjeno im je da je vlasnik Boris posvetio kuću svojoj ženi i sebi, te je ručno izradio taj natpis koji predstavlja njihove inicijale, Ana i Boris, te godinu gradnje, 1961. Bila je to njihova kućica za dvoje.

image
Rajan Milošević

"Točno smo u tom trenutku znali da će to (p)ostati ime naše kućice i da je njihova vizija ista našoj, stvoriti uvjete za savršen odmor i minijaturnu oazu: dvoje ljudi koji maksimalno uživaju u prostoru, prirodi, dobroj glazbi, miru, finoj hrani i piću, tišini i svojem društvu" - pričaju Ema i Ivan.

Kućicu je projektirao arhitektonski studio Atmosfera, a nakon rekonstrukcije ona danas ima 45 kvadrata, kameni zidovi su zadržani i nose strukturu kako postojeće, tako i nove kuće.

Postojeći dotrajali pokrov, grede, zidovi i drvena neprohodna streha zamijenjeni su novim betonsko-staklenim okvirom. Promjena je jasno naglašena i ukomponirana u logičan izričaj duha današnjeg vremena. Cijeli je prostor otvoren, jedina prostorija koja ima vrata je kupaonica. Iz svake prostorije puca predivan pogled na more, piše Dom&Dizajn.

image
Rajan Milošević
image
Rajan Milošević
image
Rajan Milošević

Ema i Ivan kažu da su im za dovršenje ovog raja na zemlji trebale pune dvije godine.

Na pitanje je li istina da gradnja bazena nije skupa kao prije i da bazen više nije luksuz, ovaj par odgovara:

- Ne, iz našeg iskustva čak je skuplje nego prije! Novi materijali, nova tehnologija, dizalica topline. Sve to jako puno košta - tvrde i nastavljaju da je jedna od velikih vrijednosti kuće njezin divan pogled. Kućica je, naime, izvrsno pozicionirana na blago povišenoj poziciji u odnosu na more i plažu.

image
Rajan Milošević
image
Rajan Milošević
image
Rajan Milošević
image
Rajan Milošević
image
Rajan Milošević
image
Rajan Milošević
image
Rajan Milošević
image
Rajan Milošević
image
Rajan Milošević
image
Rajan Milošević
image
Rajan Milošević
image
Rajan Milošević
image
Rajan Milošević
image
Rajan Milošević
image
Rajan Milošević
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 00:50