StoryEditorOCM
PanoramaVrime je

Žuti žutuju, crveni putuju: koliko je istine u tome da muškarci ranije umiru, a žene češće boluju?

Piše Mozaik SD
3. lipnja 2024. - 07:30

Da žene stalno boluju, ali muškarci ranije umiru, ustvrdilo je Deutsche Welle.

Znanstvena su istraživanja, naime, potvrdila ovu seksističku predrasudu, no i naglasila još jedan veliki problem: ženske se boljetice prečesto - ne uzimaju ozbiljno.

image
/Shutterstock

- Žene stalno kukaju da su nešto bolesne: sad je ‘bole me križa‘, sad je ‘boli me glava‘, a ako nije to, onda je ‘pusti me, ja sam u depresiji‘. A muškarci šute - i prvo umiru. Dobro, djelom i zato jer se slupaju s autom, ali to obično ga "lupi" srce i sruši se mrtav iz čista mira. Ili sad sa koronom: i tu su prvo muškarci umirali.

image
/Shutterstock

Bez ikakve sumnje, piše DW, to zvuči kao razgovor "muškarčina" nakon četvrte pive i takve najgore seksističke predrasude se mogu čuti diljem svijeta. No to je otprilike i zaključak velike znanstvene studije objavljene u uglednom medicinskom listu Lancet Public Health na temelju 20 najraširenijih bolesti i uzroka smrti i to u svim životnim dobima i svim regijama ovog svijeta. Ali razlozi tome su mnogo složeniji od gore navedenog.

image
/Shutterstock

Istraživači koji su objavili rad najavljuju kako će pokušati doći do više i kvalitetnijih podataka, ali sve veći problem im je - politička korektnost. Naime sve češće se u dijagnozama uopće ne bilježi spol pacijenta ili pacijentice. To se sad vidjelo i u pandemiji COVID-19: da je bilo boljih podataka o spolu oboljelih, možda bi se i iz toga mogli izvući neki zaključci o boljoj terapiji.

image
/Shutterstock

- Naši rezultati su prilično jasni. Zdravstvene potrebe muškaraca i žena su jednostavno različite - poručuju znanstvenici.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 02:50