StoryEditorOCM
Panoramasamo oštro

Nakon cigareta, ženama u Sjevernoj Koreji ‘veliki vođa‘ zabranjuje i nošenje kratkih hlača

Piše Mozaik SD
16. kolovoza 2023. - 11:29

Prvi čovjek Sjeverne Koreje Kim Jong-un ne propušta priliku pokazati kako je prvi. I jedini. Upravo je zabranio ženama da nose kratke hlače, smatra ih dijelom "nepoželjne kapitalističke mode". Muškarci su, za sada, mirni, pravilo se ne odnosi na njih.

Kako vijesti iz tog dijela svijeta rijetko "prijeđu granicu" i primamo ih, doslovno, "na kapaljku", tako je anonimna dojava da je zbog kršenja pravila o nenošenju kratkih hlača do sada uhićeno deset žena - možda već "stara vijest".

image
Kim Won Jin/Afp

- Bile su prisiljene potpisati dokument u kojem potpisom garantiraju da će ukoliko ponovno budu uhićene u tom vođi omraženom komadu odjeće biti suočene s težim pravnim posljedicama - kazao je izvor, dodavši kako se žene bune svjesne da su diskriminirane.

image
Str/Afp

Nije to sve što je zabranjeno u toj izoliranoj zemlji. Zabrana pušenja u javnosti donešena je prije tri godine, ali se odnosi samo na žene. I sam Kim Jong-un je pušač, ali to ga nije spriječilo da kažnjava svoje sunarodnjakinje.

image
Kim Won Jin/Afp

I to nije sve, rekli bi u reklami, žene u Sjevernoj Koreji ne smiju bojati kosu, ali ni nositi uske hlače. One su, po velikome vođi, nepristojne i kapitalistički su delikventi. I tako, eto, "gege" mijenjaju svijet...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 17:27