stdClass Object ( [id] => 1111067 [title] => Zbog globalnog zatopljenja izbijaju ostaci životinja iz ledenoga doba. Znanstvenici rade na stvaranju bića nalik mamutu s krznom i njegovu vraćanju u prirodu [alias] => zbog-globalnog-zatopljenja-izbijaju-ostaci-zivotinja-iz-ledenoga-doba-znanstvenici-rade-na-stvaranju-bica-nalik-mamutu-s-krznom-i-njegovu-vracanju-u-prirodu [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Paleontolog Valerij Plotnikov iz industrijskog zamrzivača izvadio je kutiju od stiropora i podigao poklopac. Unutra, sklupčano u kuglu kao da udobno drijema, bilo je smeđe, krznato stvorenje koje ne sliči ni šta što danas živi na planetu.

"Prvo smo mislili da je to pećinski vuk ili neka vrsta medvjeda", rekao je Plotnikov, istraživač iz ogranka Ruske akademije nauka u Jakutsku, glavnom gradu Republike Saha ili Jakutije. "Međutim, njegovi zubi ne odgovaraju, a ima i manje prstiju."

Životinja je mrtva tisućama godina, ali je pronađena gotovo savršeno očuvana u sibirskom permafrostu. Znanstvenici još nisu utvrdili koliko je stara, premda Plotnikov procjenjuje da je možda bila smrznuta prije više od 50.000 godina, čime bi bila jedna od najstarijih životinja koju analizira njegov laboratorij, piše Matthew Luxmoore za Radio Slobodna Evropa.

To bi bio popriličan pothvat. Plotnikov laboratorij toliko je prepun starih kostiju i primjeraka vrsta da teško pronalazi prostor za ostatke iz ledenog doba koji izbijaju na površinu zbog klimatskog zagrijavanja. Tempo pronalazaka se ubrzava jer se smrznuto tlo koje pokriva 95 postotaka Jakutije otapa i privlači znanstvenike iz cijelog svijeta u tu udaljenu regiju.

On također potiče procvat trgovine mamutskim kljovama koje se za desetine tisuća dolara prodaju u susjednoj Kini. Stanovnici Sahe pretražuju zemlju u potrazi za, obično nelegalnim, profitom, pronalaženjem leševa starih životinja sačuvanih u ledu, koji mogu rasvijetliti povijest ljudske rase i mnogih izumrlih vrsta.

"Revolucija u tehnologiji DNK sekvencioniranju je suluda. Teško ju je pratiti", rekao je Love Dalen, profesor evolucijske genetike u Centru za paleogenetiku u Stockholmu. "To je vjerojatno jedna od najbržih promjena u tehnologiji koja se ikada dogodila u znanosti."

---

image
Mamutske kljove se za desetine tisuća dolara prodaju u susjednoj Kini
AFP
---

"Prije smo sekvencionirali rezultate koje ste mogli otiskati na A4 stranici u arial fontu", rekao je on. "Danas, ako otiskamo DNK kodove koje sekvencioniramo, trebalo bi do Mjeseca i natrag - dva puta."

Koristeći ovaj tehnološki napredak, Dalen i drugi znanstvenici došli su do novih zaključaka o evoluciji i porijeklu današnjih životinja, ali i potaknuli sve veću i kontroverznu trku da se DNK iz drevnih kostiju iskoristi za genetski inženjering najmitskijeg drevnog bića – vunastog mamuta.

BIZONI, MOŠUSNA GOVEDA, IRVASI, KONJI

Projekt pod vodstvom genetičara Georgea Churcha sa Sveučilišta Harvard radi na promjeni gena afričkog slona, mamutovog najbližeg živog rođaka, za stvaranje bića nalik mamutu s krznom, malim ušima i debelim slojem masti da može izdržati sibirsku hladnoću. Umjetna maternica koja se razvija u Churchovu laboritoriju bila bi prva koja bi napravila sisavca bilo koje vrste – a kamoli primjerka za koji je potrebno 22 mjeseca trudnoće.

Neki se nadaju da će projekt pomoći ljudima da se iskupe za svoju ulogu u izumiranju tih životinja prije između 10.000 i 4.000 godina. Drugi kažu da bi oživljavanje mamuta u toplijoj klimi bilo nalik ponavljanju tih grijeha.

Dalen je 10 puta posjetio Sibir otkako je početkom 2000-ih počeo surađivati s Plotnikovim i drugim ruskim istraživačima. Smatra se da se u Jakutiji nalazi najmanje 80 posto poznatih ostataka mamuta, kao i polovica netaknutih primjeraka životinja iz ledenog doba. Tijekom posjeta 2018. godine, tim je uzeo uzorke DNK s glave stepskog vuka iz pleistoncenskog perioda, s velikog netaknutog stopala mamuta i s tijela mladunčeta pećinskog lava koje je smrznuto 28.000 godina i vjerojatno je najbolje očuvana životinja iz ledenog doba ikad pronađena.

Krznena životinja pronađena prošlog ljeta, koja još nije datirana, i dalje je misterij. Dalen planira ponovno doći u Jakutsk u kolovozu da bi uzeo uzorke kako bi mogao proučavati DNK tog stvorenja u svome laboritoriju u Stockholmu. "Na fotografijama koje sam vidio izgleda kao neka mačka", rekao je on. "Ali ne možemo biti sigurni."

---

image
Sibirska špilja Denisova važno je arheološko nalazište koje produbljuje naše razumijevanje ledenog doba
AFP
---

Tempo otkrića može biti od koristi istraživačima poput Dalena, ali također svjedoči o zabrinjavajućoj realnosti. Permafrost u svijetu pokriva površinu dvaput veću od Sjedinjenih Američkih Država i njegove emisije ugljika se ubrzavaju kako se klima zagrijava. To je neka vrsta loše povratne sprege koja karakterizira mnoge procese zagrijavanja na Arktiku.

Otapanje zimi u Sibiru je paradoksalno pogoršano snijegom koji u tlu čuva ljetnu toplinu poput nekog prekrivača. Kako se aktivni sloj prestaje zamrzavati zimi, dodatna toplina omogućava mikrobima u tlu da se hrane odmrznutim organskim materijalom, pri čemu emitiraju ugljični dioksid ili metan – plinove koji izazivaju efekt staklenika – tijekom cijele godine.

Toplina prodire dublje u permafrost, ubrzavajući njegovo otapanje, a u nastanjenim područjima slabi temelje zgrada koji počivaju na stupovima ukopanim duboko u zemlju, prisiljavajući neke stanovnike da se evakuiraju. Temperaturni rekordi u Rusiji padaju posljednjih godina, izazivajući požare u Sibiru i vrućine u tom tradicionalnom "polu hladnoće".

U krajnjem sjeveroistočnom kutu Jakutije, oko 1600 kilometara od Jakutska, ekolog Sergej Zimov i njegov sin Nikita napravili su, kako kažu, Pleistocenski park, na površini od 145 četvornih kilometara koje su pretvorili u živi eksperiment u preokretanju efekata klimatskih promjena. Da bi zaustavili odmrzavanje permafrosta, oni to područje ponovno naseljavaju divljim životinjama – bizonima, mošusnim govedima, irvasima, konjima – koje su lutale tim prostorima u posljednjem ledenom dobu. Dok nabijaju duboki sneg i omogućavaju zarobljenoj toplini da izađe, životinje također zatvaraju hladnoću u zaleđenoj zemlji.

 TRAJNI MIRIS MAMUTOVINE

"Veoma je teško dogovoriti smanjenje industrijskih emisija ugljičnog dioksida. Smanjenje emisija iz permafrosta mnogo je lakše", napisao je Sergej Zimov 1988. godine u manifestu u kojem je iznio svoju odvažnu ambiciju. "Samo treba prijeći mentalne barijere, prihvatiti da pašnjački ekosistemi imaju pravo na život i slobodu i vratiti dio teritorija koju su im uzeli naši preci."

Pleistocenski park sada ima oko 200 životinja, za koje Nikita Zimov kaže da već pridonose da tlo bude hladnije nego u okolini. Da bi zaista usporili klimatske promene, Zimovima će biti potrebne stotine tisuća životinja na milijunima hektara Arktika. Također će im, kažu, trebati mamuti. Udruživanjem sa Churchom s Harvarda, nadaju se da će ih jednog vidjeti kako lutaju po Pleistocenskom parku.

Za to će biti potrebna desetljeća, ako se uopće ikada dogodi. Međutim, za mnoge znanstvenike u Jakutsku to je vizija koju vrijedi pozdraviti.

---

image
Ulaz u špilju Denisova u Sibiru, čiji su stanovnici možda prethodili  neandertalcima u Denisovoj špilji u Rusiji 
AFP
---

U jakutskom Muzeju mamuta, specijaliziranom za stare životinjske vrste, Sergej Fjodorov godinama je proučavao ostatke mamuta koji se čuvaju u zamrzivaču veličine sobe iza glavne muzejske sale. On kaže da se nikada nije naviknuo na odvratni miris mamutovog mesa, koji ostaje na njegovoj odeći i izaziva poglede suputnika u autobusu.

Jakutski jezik, kaže Fjodorov, ima riječi za kamilu i lava, ali ne i za mamuta. On sugerira da to može ukazivati na to da ta etnička grupa nije autohtona u toj regiji, već da je došla iz južnih krajeva.

Ipak, možda će Jakuti jednog dana biti gospodari nove mamutske stepe. Prema Plotnikovu, ne postoji regija koja je pogodnija za ponovno vraćanje izumrlog stvorenja.

"Klima centralne Jakutije ima mnoge karakteristike pleistocenskog perioda, sa šumama, dolinama i travnjacima", rekao je on.

Za Fjodorova bi povratak golemih zvijeri u sibirske ravnice bio vrhunac istraživačkog života.

"Ako uspijemo ponovno stvoriti mamuta, Jakutija ih je spremna primiti", rekao je on za Radio Slobodna Evropa.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sibirski permafrost [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => sibirski permafrost 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-07-07 14:00:47 [created_by] => 3211 [created_by_alias] => PSD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-07-07 15:27:59 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-07-07 15:27:59 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 31 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/07\/07\/18493332.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/07\/18493330.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/07\/18493446.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/07\/18493448.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","AFP","AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Geneti\u010dari sa Sveu\u010dili\u0161ta Harvard rade na promjeni gena afri\u010dkog slona, mamutovog najbli\u017eeg \u017eivog ro\u0111aka","Mamutske kljove se za desetine tisu\u0107a dolara prodaju u susjednoj Kini","Sibirska \u0161pilja Denisova va\u017eno je arheolo\u0161ko nalazi\u0161te koje produbljuje na\u0161e razumijevanje ledenog doba","Ulaz u \u0161pilju Denisova u Sibiru, \u010diji su stanovnici mo\u017eda prethodili\u00a0 neandertalcima u Denisovoj \u0161pilji u Rusiji\u00a0"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_18493332_1920.jpg":"1920x1080","k_18493332_1280.jpg":"1280x1280","k_18493332_1024.jpg":"1024x1024","k_18493332_640.jpg":"640x640","k_18493332_480.jpg":"480x480","k_18493332_340.jpg":"340x340","k_18493332_220.jpg":"220x220","o_18493332_1280.jpg":"1280x960","o_18493332_1024.jpg":"1024x768","o_18493332_640.jpg":"640x480","o_18493332_480.jpg":"480x360","o_18493332_340.jpg":"340x255","o_18493332_220.jpg":"220x165","h_18493332_1280.jpg":"1280x854","h_18493332_1024.jpg":"1024x683","h_18493332_640.jpg":"640x427","h_18493332_480.jpg":"480x320","h_18493332_340.jpg":"340x227","h_18493332_220.jpg":"220x147","pp_18493332_1280.jpg":"1006x1280","pp_18493332_1024.jpg":"805x1024","pp_18493332_640.jpg":"503x640","pp_18493332_480.jpg":"377x480","pp_18493332_340.jpg":"267x340","pp_18493332_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1392","hd_18493330_1920.jpg":"1920x1080","k_18493330_1280.jpg":"1280x1280","k_18493330_1024.jpg":"1024x1024","k_18493330_640.jpg":"640x640","k_18493330_480.jpg":"480x480","k_18493330_340.jpg":"340x340","k_18493330_220.jpg":"220x220","o_18493330_1280.jpg":"1280x928","o_18493330_1024.jpg":"1024x742","o_18493330_640.jpg":"640x464","o_18493330_480.jpg":"480x348","o_18493330_340.jpg":"340x246","o_18493330_220.jpg":"220x159","h_18493330_1280.jpg":"1280x854","h_18493330_1024.jpg":"1024x683","h_18493330_640.jpg":"640x427","h_18493330_480.jpg":"480x320","h_18493330_340.jpg":"340x227","h_18493330_220.jpg":"220x147","pp_18493330_1280.jpg":"1006x1280","pp_18493330_1024.jpg":"805x1024","pp_18493330_640.jpg":"503x640","pp_18493330_480.jpg":"377x480","pp_18493330_340.jpg":"267x340","pp_18493330_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_18493446_1920.jpg":"1920x1080","k_18493446_1280.jpg":"1280x1280","k_18493446_1024.jpg":"1024x1024","k_18493446_640.jpg":"640x640","k_18493446_480.jpg":"480x480","k_18493446_340.jpg":"340x340","k_18493446_220.jpg":"220x220","o_18493446_1280.jpg":"1280x960","o_18493446_1024.jpg":"1024x768","o_18493446_640.jpg":"640x480","o_18493446_480.jpg":"480x360","o_18493446_340.jpg":"340x255","o_18493446_220.jpg":"220x165","h_18493446_1280.jpg":"1280x854","h_18493446_1024.jpg":"1024x683","h_18493446_640.jpg":"640x427","h_18493446_480.jpg":"480x320","h_18493446_340.jpg":"340x227","h_18493446_220.jpg":"220x147","pp_18493446_1280.jpg":"1006x1280","pp_18493446_1024.jpg":"805x1024","pp_18493446_640.jpg":"503x640","pp_18493446_480.jpg":"377x480","pp_18493446_340.jpg":"267x340","pp_18493446_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_18493448_1920.jpg":"1920x1080","k_18493448_1280.jpg":"1280x1280","k_18493448_1024.jpg":"1024x1024","k_18493448_640.jpg":"640x640","k_18493448_480.jpg":"480x480","k_18493448_340.jpg":"340x340","k_18493448_220.jpg":"220x220","o_18493448_1280.jpg":"1280x960","o_18493448_1024.jpg":"1024x768","o_18493448_640.jpg":"640x480","o_18493448_480.jpg":"480x360","o_18493448_340.jpg":"340x255","o_18493448_220.jpg":"220x165","h_18493448_1280.jpg":"1280x854","h_18493448_1024.jpg":"1024x683","h_18493448_640.jpg":"640x427","h_18493448_480.jpg":"480x320","h_18493448_340.jpg":"340x227","h_18493448_220.jpg":"220x147","pp_18493448_1280.jpg":"1006x1280","pp_18493448_1024.jpg":"805x1024","pp_18493448_640.jpg":"503x640","pp_18493448_480.jpg":"377x480","pp_18493448_340.jpg":"267x340","pp_18493448_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7831719 Threads: 2 Questions: 1641185110 Slow queries: 4879142 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111528973 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/zbog-globalnog-zatopljenja-izbijaju-ostaci-zivotinja-iz-ledenoga-doba-znanstvenici-rade-na-stvaranju-bica-nalik-mamutu-s-krznom-i-njegovu-vracanju-u-prirodu-1111067 [printLink] => /mozaik/panorama/zbog-globalnog-zatopljenja-izbijaju-ostaci-zivotinja-iz-ledenoga-doba-znanstvenici-rade-na-stvaranju-bica-nalik-mamutu-s-krznom-i-njegovu-vracanju-u-prirodu-1111067?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 164008 [name] => mamuti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mamuti [link] => /tag/mamuti ) [1] => stdClass Object ( [id] => 643146 [name] => sibirski permafrost [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-07 17:28:19 [main_article_id] => 0 [alias] => sibirski-permafrost [link] => /tag/sibirski-permafrost ) [2] => stdClass Object ( [id] => 279650 [name] => ledeno doba [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ledeno-doba [link] => /tag/ledeno-doba ) [3] => stdClass Object ( [id] => 298325 [name] => slonovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => slonovi [link] => /tag/slonovi ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sibirski permafrost [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zbog globalnog zatopljenja izbijaju ostaci životinja iz ledenoga doba. Znanstvenici rade na stvaranju bića nalik mamutu s krznom i njegovu vraćanju u prirodu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3211 [name] => Siniša Kekez [username] => sini-a-kekez [email] => sini-a-kekez@sd.hr [password] => $2y$10$qwcQVvMXvRnnaftU1Sbp8uBJx74ORfe13h3GXKmaTOCIKV5PaudWu [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sinisa-kekez-3211 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1729 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/1cffa202e39e204293b1646975a5b9da?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/07/18493332.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] => Genetičari sa Sveučilišta Harvard rade na promjeni gena afričkog slona, mamutovog najbližeg živog rođaka [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/07/18493332.jpg [title] => AFPGenetičari sa Sveučilišta Harvard rade na promjeni gena afričkog slona, mamutovog najbližeg živog rođaka ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/07/18493330.jpg [title] => AFPMamutske kljove se za desetine tisuća dolara prodaju u susjednoj Kini ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/07/18493446.jpg [title] => AFPSibirska špilja Denisova važno je arheološko nalazište koje produbljuje naše razumijevanje ledenog doba ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/07/18493448.jpg [title] => AFPUlaz u špilju Denisova u Sibiru, čiji su stanovnici možda prethodili  neandertalcima u Denisovoj špilji u Rusiji  ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Paleontolog Valerij Plotnikov iz industrijskog zamrzivača izvadio je kutiju od stiropora i podigao poklopac. Unutra, sklupčano u kuglu kao da udobno drijema, bilo je smeđe, krznato stvorenje koje ne sliči ni šta što danas živi na planetu.

"Prvo smo mislili da je to pećinski vuk ili neka vrsta medvjeda", rekao je Plotnikov, istraživač iz ogranka Ruske akademije nauka u Jakutsku, glavnom gradu Republike Saha ili Jakutije. "Međutim, njegovi zubi ne odgovaraju, a ima i manje prstiju."

Životinja je mrtva tisućama godina, ali je pronađena gotovo savršeno očuvana u sibirskom permafrostu. Znanstvenici još nisu utvrdili koliko je stara, premda Plotnikov procjenjuje da je možda bila smrznuta prije više od 50.000 godina, čime bi bila jedna od najstarijih životinja koju analizira njegov laboratorij, piše Matthew Luxmoore za Radio Slobodna Evropa.

To bi bio popriličan pothvat. Plotnikov laboratorij toliko je prepun starih kostiju i primjeraka vrsta da teško pronalazi prostor za ostatke iz ledenog doba koji izbijaju na površinu zbog klimatskog zagrijavanja. Tempo pronalazaka se ubrzava jer se smrznuto tlo koje pokriva 95 postotaka Jakutije otapa i privlači znanstvenike iz cijelog svijeta u tu udaljenu regiju.

On također potiče procvat trgovine mamutskim kljovama koje se za desetine tisuća dolara prodaju u susjednoj Kini. Stanovnici Sahe pretražuju zemlju u potrazi za, obično nelegalnim, profitom, pronalaženjem leševa starih životinja sačuvanih u ledu, koji mogu rasvijetliti povijest ljudske rase i mnogih izumrlih vrsta.

"Revolucija u tehnologiji DNK sekvencioniranju je suluda. Teško ju je pratiti", rekao je Love Dalen, profesor evolucijske genetike u Centru za paleogenetiku u Stockholmu. "To je vjerojatno jedna od najbržih promjena u tehnologiji koja se ikada dogodila u znanosti."

---

image
Mamutske kljove se za desetine tisuća dolara prodaju u susjednoj Kini
AFP
---

"Prije smo sekvencionirali rezultate koje ste mogli otiskati na A4 stranici u arial fontu", rekao je on. "Danas, ako otiskamo DNK kodove koje sekvencioniramo, trebalo bi do Mjeseca i natrag - dva puta."

Koristeći ovaj tehnološki napredak, Dalen i drugi znanstvenici došli su do novih zaključaka o evoluciji i porijeklu današnjih životinja, ali i potaknuli sve veću i kontroverznu trku da se DNK iz drevnih kostiju iskoristi za genetski inženjering najmitskijeg drevnog bića – vunastog mamuta.

BIZONI, MOŠUSNA GOVEDA, IRVASI, KONJI

Projekt pod vodstvom genetičara Georgea Churcha sa Sveučilišta Harvard radi na promjeni gena afričkog slona, mamutovog najbližeg živog rođaka, za stvaranje bića nalik mamutu s krznom, malim ušima i debelim slojem masti da može izdržati sibirsku hladnoću. Umjetna maternica koja se razvija u Churchovu laboritoriju bila bi prva koja bi napravila sisavca bilo koje vrste – a kamoli primjerka za koji je potrebno 22 mjeseca trudnoće.

Neki se nadaju da će projekt pomoći ljudima da se iskupe za svoju ulogu u izumiranju tih životinja prije između 10.000 i 4.000 godina. Drugi kažu da bi oživljavanje mamuta u toplijoj klimi bilo nalik ponavljanju tih grijeha.

Dalen je 10 puta posjetio Sibir otkako je početkom 2000-ih počeo surađivati s Plotnikovim i drugim ruskim istraživačima. Smatra se da se u Jakutiji nalazi najmanje 80 posto poznatih ostataka mamuta, kao i polovica netaknutih primjeraka životinja iz ledenog doba. Tijekom posjeta 2018. godine, tim je uzeo uzorke DNK s glave stepskog vuka iz pleistoncenskog perioda, s velikog netaknutog stopala mamuta i s tijela mladunčeta pećinskog lava koje je smrznuto 28.000 godina i vjerojatno je najbolje očuvana životinja iz ledenog doba ikad pronađena.

Krznena životinja pronađena prošlog ljeta, koja još nije datirana, i dalje je misterij. Dalen planira ponovno doći u Jakutsk u kolovozu da bi uzeo uzorke kako bi mogao proučavati DNK tog stvorenja u svome laboritoriju u Stockholmu. "Na fotografijama koje sam vidio izgleda kao neka mačka", rekao je on. "Ali ne možemo biti sigurni."

---

image
Sibirska špilja Denisova važno je arheološko nalazište koje produbljuje naše razumijevanje ledenog doba
AFP
---

Tempo otkrića može biti od koristi istraživačima poput Dalena, ali također svjedoči o zabrinjavajućoj realnosti. Permafrost u svijetu pokriva površinu dvaput veću od Sjedinjenih Američkih Država i njegove emisije ugljika se ubrzavaju kako se klima zagrijava. To je neka vrsta loše povratne sprege koja karakterizira mnoge procese zagrijavanja na Arktiku.

Otapanje zimi u Sibiru je paradoksalno pogoršano snijegom koji u tlu čuva ljetnu toplinu poput nekog prekrivača. Kako se aktivni sloj prestaje zamrzavati zimi, dodatna toplina omogućava mikrobima u tlu da se hrane odmrznutim organskim materijalom, pri čemu emitiraju ugljični dioksid ili metan – plinove koji izazivaju efekt staklenika – tijekom cijele godine.

Toplina prodire dublje u permafrost, ubrzavajući njegovo otapanje, a u nastanjenim područjima slabi temelje zgrada koji počivaju na stupovima ukopanim duboko u zemlju, prisiljavajući neke stanovnike da se evakuiraju. Temperaturni rekordi u Rusiji padaju posljednjih godina, izazivajući požare u Sibiru i vrućine u tom tradicionalnom "polu hladnoće".

U krajnjem sjeveroistočnom kutu Jakutije, oko 1600 kilometara od Jakutska, ekolog Sergej Zimov i njegov sin Nikita napravili su, kako kažu, Pleistocenski park, na površini od 145 četvornih kilometara koje su pretvorili u živi eksperiment u preokretanju efekata klimatskih promjena. Da bi zaustavili odmrzavanje permafrosta, oni to područje ponovno naseljavaju divljim životinjama – bizonima, mošusnim govedima, irvasima, konjima – koje su lutale tim prostorima u posljednjem ledenom dobu. Dok nabijaju duboki sneg i omogućavaju zarobljenoj toplini da izađe, životinje također zatvaraju hladnoću u zaleđenoj zemlji.

 TRAJNI MIRIS MAMUTOVINE

"Veoma je teško dogovoriti smanjenje industrijskih emisija ugljičnog dioksida. Smanjenje emisija iz permafrosta mnogo je lakše", napisao je Sergej Zimov 1988. godine u manifestu u kojem je iznio svoju odvažnu ambiciju. "Samo treba prijeći mentalne barijere, prihvatiti da pašnjački ekosistemi imaju pravo na život i slobodu i vratiti dio teritorija koju su im uzeli naši preci."

Pleistocenski park sada ima oko 200 životinja, za koje Nikita Zimov kaže da već pridonose da tlo bude hladnije nego u okolini. Da bi zaista usporili klimatske promene, Zimovima će biti potrebne stotine tisuća životinja na milijunima hektara Arktika. Također će im, kažu, trebati mamuti. Udruživanjem sa Churchom s Harvarda, nadaju se da će ih jednog vidjeti kako lutaju po Pleistocenskom parku.

Za to će biti potrebna desetljeća, ako se uopće ikada dogodi. Međutim, za mnoge znanstvenike u Jakutsku to je vizija koju vrijedi pozdraviti.

---

image
Ulaz u špilju Denisova u Sibiru, čiji su stanovnici možda prethodili  neandertalcima u Denisovoj špilji u Rusiji 
AFP
---

U jakutskom Muzeju mamuta, specijaliziranom za stare životinjske vrste, Sergej Fjodorov godinama je proučavao ostatke mamuta koji se čuvaju u zamrzivaču veličine sobe iza glavne muzejske sale. On kaže da se nikada nije naviknuo na odvratni miris mamutovog mesa, koji ostaje na njegovoj odeći i izaziva poglede suputnika u autobusu.

Jakutski jezik, kaže Fjodorov, ima riječi za kamilu i lava, ali ne i za mamuta. On sugerira da to može ukazivati na to da ta etnička grupa nije autohtona u toj regiji, već da je došla iz južnih krajeva.

Ipak, možda će Jakuti jednog dana biti gospodari nove mamutske stepe. Prema Plotnikovu, ne postoji regija koja je pogodnija za ponovno vraćanje izumrlog stvorenja.

"Klima centralne Jakutije ima mnoge karakteristike pleistocenskog perioda, sa šumama, dolinama i travnjacima", rekao je on.

Za Fjodorova bi povratak golemih zvijeri u sibirske ravnice bio vrhunac istraživačkog života.

"Ako uspijemo ponovno stvoriti mamuta, Jakutija ih je spremna primiti", rekao je on za Radio Slobodna Evropa.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP AFP AFP AFP
AFP
Genetičari sa Sveučilišta Harvard rade na promjeni gena afričkog slona, mamutovog najbližeg živog rođaka
AFP
Mamutske kljove se za desetine tisuća dolara prodaju u susjednoj Kini
AFP
Sibirska špilja Denisova važno je arheološko nalazište koje produbljuje naše razumijevanje ledenog doba
AFP
Ulaz u špilju Denisova u Sibiru, čiji su stanovnici možda prethodili  neandertalcima u Denisovoj špilji u Rusiji 
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/zbog-globalnog-zatopljenja-izbijaju-ostaci-zivotinja-iz-ledenoga-doba-znanstvenici-rade-na-stvaranju-bica-nalik-mamutu-s-krznom-i-njegovu-vracanju-u-prirodu-1111067 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5f56dc11496fa139e698303cdfbac257c948b68a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Zbog+globalnog+zatopljenja+izbijaju+ostaci+%C5%BEivotinja+iz+ledenoga+doba.+Znanstvenici+rade+na+stvaranju+bi%C4%87a+nalik+mamutu+s+krznom+i+njegovu+vra%C4%87anju+u+prirodu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fzbog-globalnog-zatopljenja-izbijaju-ostaci-zivotinja-iz-ledenoga-doba-znanstvenici-rade-na-stvaranju-bica-nalik-mamutu-s-krznom-i-njegovu-vracanju-u-prirodu-1111067 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fzbog-globalnog-zatopljenja-izbijaju-ostaci-zivotinja-iz-ledenoga-doba-znanstvenici-rade-na-stvaranju-bica-nalik-mamutu-s-krznom-i-njegovu-vracanju-u-prirodu-1111067 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sibirski permafrost [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Panoramasibirski permafrost

Zbog globalnog zatopljenja izbijaju ostaci životinja iz ledenoga doba. Znanstvenici rade na stvaranju bića nalik mamutu s krznom i njegovu vraćanju u prirodu

Piše PSD
7. srpnja 2021. - 17:27

Paleontolog Valerij Plotnikov iz industrijskog zamrzivača izvadio je kutiju od stiropora i podigao poklopac. Unutra, sklupčano u kuglu kao da udobno drijema, bilo je smeđe, krznato stvorenje koje ne sliči ni šta što danas živi na planetu.

"Prvo smo mislili da je to pećinski vuk ili neka vrsta medvjeda", rekao je Plotnikov, istraživač iz ogranka Ruske akademije nauka u Jakutsku, glavnom gradu Republike Saha ili Jakutije. "Međutim, njegovi zubi ne odgovaraju, a ima i manje prstiju."

Životinja je mrtva tisućama godina, ali je pronađena gotovo savršeno očuvana u sibirskom permafrostu. Znanstvenici još nisu utvrdili koliko je stara, premda Plotnikov procjenjuje da je možda bila smrznuta prije više od 50.000 godina, čime bi bila jedna od najstarijih životinja koju...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 01:19