StoryEditorOCM

Za vrijeme trodnevnog japanskog festivala samuraja čak 111 konja dobilo je sunčanicu, dva su uginula

Piše MOZAIK SD
8. kolovoza 2023. - 21:30

Organizatori festivala Soma Nomaoi u Japanu objavili su da razmatraju promjenu datuma okupljanja sljedeće godine, nakon što je ove godine čak 111 konja obolilo od sunčanice, a dvije su životinje i uginule. 

Soma Nomaoi je festival u Fukushimi u Japanu koji slavi kulturu i povijest samuraja. Sadrži razne događaje kao što su jahanja, utrke i lažne bitke, gdje sudionici nose tradicionalne oklope i zastave. Održava se svake godine krajem srpnja i smatra se važnim kulturnim dobrom Japana, piše Japan Times.

image

Soma Nomaoi Festival 2012. godine

Toru Yamanaka/Afp

Japan je ove godine zabilježio najtoplije prosječne srpanjske temperature u više od 100 godina, a u utorak su upozorenja o toplinskom udaru bila na snazi u 26 od 47 prefektura u zemlji, a predviđa se da će živa mjestimice dosegnuti 38 stupnjeva Celzija.

Godišnja trodnevna manifestacija - na kojoj je sudjelovalo više od 400 sudionika odjevenih u srednjovjekovne samurajske ratnike koji se bore na konju  - privukla je više od 120.000 osoba, navodi se u izvješćima.

image

Soma Nomaoi Festival 2018. godine

Hiroto Sekiguchi/The Yomiuri Shimbun Via Afp

Yoshichika Hirata, član izvršnog odbora festivala, izjavio je kako će promjena datuma održavanja sljedeće godine u hladnije doba godine biti razmotrena na sastanku u četvrtak.

"Prvi put smo posuli vodu po stazi, jer su se očekivale ekstremne vrućine. Koristili smo tri automobila s prskalicama za vodu, ali brzo je presušilo", rekao je Hirata.

Jedan konj poginuo je tijekom prošlogodišnjeg festivala, nakon čega je većina jahača poduprla plan promjene datuma, pokazuje istraživanje provedeno u prosincu.

image

Soma Nomaoi Festival 2020. godine

Maname Muto/The Yomiuri Shimbun Via Afp

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 08:11