StoryEditorOCM
Film & TVWill i Harper

Novi film znanog komičara nije šala: to je dokumentarac o njegovu putovanju s prijateljem koji se autao kao trans osoba

Piše Marko Njegić
13. listopada 2024. - 18:39

”Saturday Nigh Live” iznjedrio je mnoge scenariste komedije. Jedan od njih je i Andrew Steele. Poklonici ”SNL-a” zasigurno su čuli za Steelea, među ostalim i po njegovom bliskom prijateljstvu i partnerstvu s Willom Ferrellom. Popularni komičar oblikovao je svoj tip ”SNL” komike pomoću Steelea koji je bio uz njega od samih početaka.

Komičnu ”SNL” personu Ferrell je izbrusio i preselio u komične filmove, uključujući i one obiteljsko-blagdanske (”Elf”, ”Spirited”). Dvojac je surađivao i na neobičnim komedijama poput ”Casa de mi Padre” i ”Eurovision Song Contest: The Story Of Fire Saga”. Ferrell je glumio, Steele napisao scenarij.

FILM: Will&Harper; dokumentarac; SAD, 2024. REŽIJA: Josh Greenbaum ULOGE: Will Ferrell, Harper Steele OCJENA: *** ½

Za vrijeme pandemije Ferrell je od Steelea primio e-mail u kojem on(a) navodi ”Počinjem tranziciju i živjet ću kao žena”, i to po imenu Harper

Komičar je ostao paf ("whoa!") jer ”Andrew je rođen u Iowi, Levis 501, usrano pivo, tip koji je stopirao, zapravo ljupki propalica sa superčudnim, kreativnim smislom za humor”.

S obzirom da se njihovo prijateljstvo našlo u ”neistraženim vodama”, Ferrell je predložio zajednički ”road trip” po Americi od New Yorka do Los Angelesa da Andrew/Harper zna da on podržava njegovo/njezino ”autanje”, da se ponovno povežu i da ”posjetimo mjesta kao nova ti”.

Putovanje je ovjekovječeno kamerama u formi dokumentarnog filma ”Will i Harper” (”Will&Harper”) koji je imao premijeru na Sundance festivalu, gdje ga je kupio Netflix i plasirao premijerno na matični streaming servis koncem rujna.

”Will i Harper” spaja ”road movie”, ”americanu” i (”buddy”) komediju pod redateljskom paskom Josha Greenbauma, iskusnog kad su u pitanju komični filmovi (”Barb i Star na putu za Vista Del Mar”, ”Pušteni s lanca”), ali i dokumentarci (”Becoming Bond” o Georgeu Lazenbyju).

Film djeluje kao neki društveno angažirani američki ”indie movie” o trans iskustvu, putovanju i rekonekciji sa simbolikom slobode i otvorene ceste, uz tu razliku što je dokumentarac i što u njemu glumi zvjezdani Ferrell, a najbolji je u trenucima kad emocionalne i humorne situacije izgledaju dokumentaristički prirodno i spontano, a ne scenaristički isplanirano i izrežirano.

Može ga se opisati kao dokumentarnu verziju ”Transamerike” s Felicity Huffman i "Ovo mora biti pravo mjesto" sa Seanom Pennom provučenu kroz filter nešto ublaženije ferrellovske komedije koja zamućuje zbilju i fikciju, a podrazumijeva i ”cameo” pojavu poznatih komičara (Kristen Wiig, Will Forte, Molly Shannon).

Iz tzv. komforne zone ne izlazi samo Harper, već dijelom i Ferrell. Suptilniji nego ikad, komičar nesebično pa i ponizno stavlja sebe u drugi plan, premda neminovno iskače u prvi kao hollywoodski ”celebrity” tijekom susreta s ljudima/fanovima koji ga prepoznaju.

”Je li to Will Ferrell?”, pitaju se ljudi dok se on i Harper voze Amerikom i posjećuju gradiće, jedu Pringles i piju pivo, preispitujući međusobno što misle i osjećaju, testirajući sebe kao osobe i svoje prijateljstvo, ali i transfobiju Amerikanaca.

U baru u Oklahomi prošli su neočekivano dobro unatoč pogledu na Trumpove i konfederacijske zastave, ali anti-trans Teksas je bio problematičan, sudeći i po reakcijama na društvenim mrežama. ”Tko je ono stvorenje preko puta Sherlocka?”, jedan je od komentara (Ferrell je bio maskiran kao Holmes) koji su Willa natjerali na emotivno slamanje.

”Volim puno ovu zemlju, no jednostavno ne znam uzvraća li mi ona ljubav u ovom trenutku”, govori Harper. Ovo je i film o Americi, identitetu i samootkriću, razumijevanju i prihvaćanju, ali ponajprije o prijateljstvu. ”Will&Harper” nije šala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. listopad 2024 18:53